Select Page

Posušani – glasoviti ‘meštri’ od kamena

Posušani – glasoviti ‘meštri’ od kamena

Udruga “Zvuk kamena” Posušje i ove će godine u povodu blagdana svete Barbare, zaštitnice rudnika i rudara, svečano i radno obilježiti dan svetice koja je živjela u trećem stoljeću, a legenda kaže kako joj se, kad je bježala pred očevim bijesom, sama od sebe otvorila kamena stijena.

Zato je, uz rudare, štuju i bušači tunela u stijenama te općenito svi koji rade s kamenom.
Isto tako, štuju je i njezinu se zagovoru nadaju svi oni koji se bave opasnim zanimanjem.

– U radnom dijelu planiramo predstaviti zbornik radova naše Udruge koji je već postao tradicija.
Veseli me što će na tom predstavljanju, točnije u raspravi, sudjelovati nekoliko poznatih stručnjaka iz ove oblasti, kako s prostora Bosne i Hercegovine tako i Republike Hrvatske.

Posebice ističem sudjelovanje profesora Građevinskog fakulteta mostarskoga Sveučilišta. Uvjeren sam kako ovakvim stručnim radovima možemo kamen vratiti u građevinu kako se to na ovim prostorima radilo stoljećima. Osnovni cilj nam je bio postaviti kamen na razinu koju on zaslužuje, i to isključivo preko znanstvenika i znanstvenih postignuća u svijetu.

Posušje je uvijek bilo kolijevka kamena, a Posušani glasoviti majstori koji su se proslavili radom s hercegovačkom tvrdom stijenom i nadam se kako će to tako i ostati, rekao je Frano Oreč, predsjednik Udruge “Zvuk kamena” Posušje, naglašavajući kako je ovogodišnji zbornik Udruge “Zvuk kamena” Posušje plod rada i istraživanja eminentnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, ali i zemalja u okruženju.

Predstavljanje zbornika posuške Udruge “Zvuk kamena” je, kako kaže Oreč, u jednu ruku i međunarodni simpozij o kamenu te se od njega, točnije od sudionika simpozija, očekuju inicijative o daljnjoj suradnji ove udruga s ostalim koje se bave kamenom kao nezaobilaznim građevnim materijalom te novim saznanjima o kamenu. Predstavljanje zbornika predviđeno je sutra u Posušju, dan uoči blagdana svete Barbare koji se već stoljećima slavi 4. prosinca, a koja je zaštitnica rudara koji su, radeći pod zemljom, uvijek u opasnosti.

Piše: Pero Zelenika/ vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading