Select Page

Posušanin savjetnik za nacionalnu sigurnost Kolindi Grabar-Kitarović!?

Posušanin savjetnik za nacionalnu sigurnost Kolindi Grabar-Kitarović!?

Proteklih dana naveliko se spekuliralo s imenima potencijalnih savjetnika novoizabrane predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, prije svega pozicije savjetnika za nacionalnu sigurnost. Novi list doznaje kako zapravo niti jedan od četiri glavna kandidata za to mjesto nije spomenut.

Prema našim izvorima, četiri kandidata o kojima se razmišlja u timu Grabar-Kitarović su umirovljeni general Damir Krstičević, veleposlanik RH u Kanadi Veselko Grubišić, ujedno bivši ravnatelj Obavještajne agencije, Petar Mišević, bivši načelnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, te na kraju, vjerojatno kao najzanimljiviji – Josip Buljević, generalni konzul RH u Los Angelesu, ali i prethodni ravnatelj SOA-e.

S ovim kandidaturama jasno je kako bi predsjednici bitniji dio nacionalne sigurnosti trebale biti tajne službe, a ne vojska, s obzirom na to da je Krstičević, kao jedini iz vojnog sektora, najmanje izvjestan odabir za ovo mjesto. Bivši zapovjednik Četvrte gardijske brigade svojevrsno je rezervno rješenje te bi bio imenovan ukoliko bi ostala tri kandidata otpala. Druga opcija za njegov izbor je potencijalni pritisak javnosti protiv ostala tri kandidata, jer je Krstičević najmanje kontroverzan odabir od svih.

Vlada nezadovoljna

Od ostale trojice najmanje polemike izazvao bi izbor Veselka Grubišića, veleposlanika u Kanadi, koji je od 2004. do 2006. godine bio na čelu Obavještajne agencije, zadužene za vanjsku obavještajnu djelatnost, prije nego je fuzijom s POA-om nastala SOA. Grubišić je već pet godina u Kanadi, tako da nije imao previše dodira s lokalnim političkim prepucavanjima, a velika mu je prednost da je u dobrim privatnim odnosima s novoizabranom predsjednicom.

Potencijalno imenovanje Petra Miševića izazvalo bi sigurno nezadovoljstvo u izvršnoj vlasti, koja je bila inicijator njegove smjene s mjesta čelnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, čelnog koordinacijskog tijela za obavještajnu djelatnost. Vlada je bila nezadovoljna njegovim radom, a ni predsjednik u odlasku, Ivo Josipović, nije bio pretjerano zadovoljan. Miševića se doživljavalo kao čovjeka bliskog Tomislavu Karamarku, a otišao je u rujnu 2012. godine. Trenutačno je u Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje je voditelj za sigurnost i kontrolu.

U rujnu 2012. godine obavještajne vode napustio je i posljednji kandidat, Josip Buljević, koji je čelno mjesto SOA-e prepustio Draganu Lozančiću u vrlo turbulentnim događanjima. Naime, radilo se o skandalu kad se ustanovilo da je policija u jednoj operaciji protiv organiziranog kriminala nadzirala i ispise poziva na mobitelu koji koristi Buljević.

Novi list

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading