Select Page

Udruga Tišina ŽZH dobila prostor za rad u Posušju

Udruga Tišina ŽZH dobila prostor za rad u Posušju

 

Udruga gluhih i nagluhih osoba Tišina u ŽZH dobila je prostorije za svoj rad u Posušju.

Svečanosti otvaranja koja je upriličena ovoga petka, uz članove udruge i predstavnike medija, u ime općine Posušje nazočila je pomoćnica načelnika Ivanka Arapović Galić, dok je uz prigodnu molitvu prostorije i rad Udruge blagoslovio fra Serđo Ćavar. Prostorije su smještene u Ulici fra Grge Marića na broju 58. Riječ o privremenoj lokaciji, a za članove Udruge značit će puno, jer je puno ciljeva, zadaća i aktivnosti koje planiraju ostvariti.

OtvprUGN4

Udruga je utemeljena 2002. godine. Okuplja članove radi zaštite interesa, poticanja i koordiniranja društvene brige za ovu populaciju, organiziranja raznih nastupa. Rade na poboljšanju životnog standarda gluhih i nagluhih osoba, organiziranju raznih aktivnosti radi izgrađivanja slobodne i stvarateljske osobnosti, pružanju potpore pri školovanju i zapošljavanju, osiguranju tehničkih pomagala, prevladavanju posljedica gubitka sluha i svladavanja komunikacijskih barijera, zadovoljavanju kulturoloških potreba i rekreacije. Opće je poznato da se ova populacija učestalo okuplja organizirajući razne kulturne, športske i zabavne manifestacije , jer je udruživanje i njihovo međusobno upoznavanje za njih jedna vrsta psihoterapije u svladavanju poteškoća uzrokovanih ovim invaliditetom.

OtvprosUGN1

Od dosadašnjih inicijativa predsjednica Udruge Anita Bakula ističe kako su prije dvije godine od županijskih vlasti zatražili usvajanje Zakona o znakovnom jeziku, no do danas nisu dobili niti odgovor. Stoga se nadaju da će nadležna tijela imati razumijevanja za njihove potrebe i dati im podršku, jer im je upravo savladavanje komunikacijskih barijera od presudne važnosti osobito pri komunikaciji sa čujućim osobama u institucijama kao što su općina, dom zdravlja, zavod za zapošljavanje i sl. Kako kažu, 90 % njihovih članova je nezaposleno, a rado bi promijenili taj svoj status. Pri tome im je potrebna pomoć šire zajednice. Osim toga važno je skrenuti pozornost i na potrebe i poteškoće s kojima se susreću obitelji gluhih roditelja i djece.

Udruga broji preko 150 članova na području ŽZH. Radno vrijeme Udruge je od 8 do 15 sati. Želimo im puno uspjeha u radu.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading