Select Page

Posušanka Marija Čutura dobitnica je Dunavske nagrade u kategoriji mladih znanstvenika

Posušanka Marija Čutura dobitnica je Dunavske nagrade u kategoriji mladih znanstvenika

Marija Čutura dobitnica je Dunavske nagrade u kategoriji mladih znanstvenikaMarija Čutura, docentica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru dobitnica je Dunavske nagrade u kategoriji mladih znanstvenika (Danubius Young Scientist Award) za 2014. godinu. U razgovoru doc. dr. Marije Čuture s rektoricom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerkom Ostojić i prorektoricom za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Izabelom Dankić, uz čestitke za osvojenu nagradu, navedeno je kako je to daljnji poticaj razvoju znanstveno-istraživačkoga rada na Sveučilištu.

Osnovni kriteriji nagrade podrazumijevali su, pored povezanosti znanstvenog doprinosa uz Strategiju Europske Unije za zemlje Dunavske regije (EUSDR): znanstvenu izvrsnost i inovativni znanstveno-istraživački pristup, značaj znanstvenog rada andidata u međunarodnim okvirima, znanstveni potencijal kandidata vezan uz povezanost sa znanstveno-istraživačkom zajednicom na međunarodnoj razini, objavljene radove u međunarodno priznatim časopisima i sudjelovanja u projektima. Dunavsku nagradu za mlade znanstvenike, dobili su po jedan znanstvenik iz svake od zemalja članica Dunavske regije (Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Moldavija, Njemačka, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina i Crna Gora).

Za Bosnu i Hercegovinu ovogodišnju nagradu dobila je doc. dr. sc. Marija Čutura nominirana ispred Sveučilišta u Mostaru.

Marija Čutura dobitnica je Dunavske nagrade u kategoriji mladih znanstvenika

Nagrađeni mladi znanstvenici, iz svake od zemalja sudionica Strategije Europske Unije za Dunavsku regiju (EUSDR), pozvani su na svečanost dodjele Dunavske nagrade, koja je održana u Beču, 25. 6. 2014. godine, u okviru trećeg po redu Foruma Europske strategije za Dunavsku regiju. Nagrade su dodijelili Dr. Erhard Busek predsjedatelj Instituta za Dunavsku regiju i Središnju Europu (IDM), inače bivši vicekancelar Republike Austrije i posebni koordinator Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu. Barbara Weitgruber generalna direktorica odjela za znanstvena istraživanja i međunarodnu suradnju Federalnog ministarstva
za obrazovanje i istraživanje Austrije (BMWF) i prof. dr. Vladimír Šucha, generalni direktor Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) Europske komisije.

Dunavska nagrada (Danubius Award) ustanovljena je 2011. godine od strane Federalnog ministarstva za obrazovanje i istraživanje Austrije (BMWF) i Instituta za Dunavsku regiju i Središnju Europu (IDM). Dunavska nagrada se dodjeljuje pojedincima sa izuzetnim znanstvenim dostignućima u vezi s Dunavskom regijom i Strategijom Europske Unije za zemlje Dunavske regije (EUSDR). Ocjenu i selekciju pristiglih kandidatura vršio je međunarodni tim stručnjaka i članovi Dunavske rektorske konferencije.

Našoj Posušanki od srca čestitamo i želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu.

OGLASI

Loading