Select Page

POSUŠJE—BLIDINJE: „Malo misto“, prepuno ljepote

POSUŠJE—BLIDINJE: „Malo misto“, prepuno ljepote

Velik broj puta je potvrđeno u novije vrijeme kako posuški kraj nije sušan nego bogat i vodom i prirodnim ljepotama te povijesnim vrednotama.

Od Posuškog Graca, preko Batina sve do Podbile pa preko Rakitna do Blidinja obilje je prirodnih ljepota i povijesnih lokaliteta. Puno toga prikazano je u „Posuškom litu“ ali i bogatom posuškom „Ljetopisu“.

Posušje čvrsto čuva svoju kulturnu baštinu i ne zaboravlja velikane, među ostalim, fra Petra Bakulu i fra Grgu Martića. Čuvaju se i kameni steći i druge povijesne vrijednosti. Doduše, priča se i o slučaju „stećak na križu“ u  rakitskom Vrpolju koji je nenamjerno postavljen u nedopušten položaj.

Ljepote „rastu“ kroz  rakitski krajolik preko Bosiljne pa sve do Blidinja i misice Čvrsnice. Taj prirodni ljepotan privlači sve veći broj zaljubljenike u ljetne i zimske sezone u netaknutu prirodu. Tu su posuški planinari izgradili s prijateljima i pomagačima planinarski dom i za sve ljubitelje prirodnih blagodati. U blizini je grob Dive Grabovčeve a spominje se i jedina u svijetu Hajdučka Republika Mijata Tomića.

 – Mi smo jako raseljeni. Ima nas na sve strane a ponajviše u Slavoniji, ističu u Rakitnu gdje je i poznati kipar Ljubo Mihalj Skokić.

Priča se kako je u Slavoniji 15-tak tisuća Hercegovaca a jako puno Rakićana, čak oko pet tisuća. Rakićani vole svoj kraj i svoju kulturnu baštinu pa uspješno radi KŠD Rakitno s mladim Rakićankama i Rakićanima. Tu su i lovci i ljubitelji nogometa i narodnih sportova.

Kade se sve to poveže s ljepotama i povijesnim vrijednostima Tribistova, Vučipolja, Topale i drugih krajeva, može se zaključiti kako Posušje ima mnogo toga što neki drugi nemaju pa ga nazivaju malim mistom s obilje ljepota i povijesnih lokaliteta.

Posušje.net/P.C.

OGLASI

Loading