Select Page

Posušje ima recept kojim iz godine u godinu jača ekonomske potencijale

Posušje ima recept kojim iz godine u godinu jača ekonomske potencijale

U vremenima ekonomskog sivila koje karakterizira sveopća inflacija, vijesti o uspjesima jedinica lokalne samouprave u procesu privlačenja novih investicija, a time i otvaranja novih radnih mjesta, hvale su vrijedne i poželjne, a kada se tomu doda i činjenica da demografski male općine često prednjače u tom procesu, prkoseći zakonitostima trendova poput iseljavanja i internih migracija, razloga za optimizam itekako ima, piše Večernji list BiH.

Vrste mjera
Jedna od takvih jedinica lokalne samouprave je i općina Posušje koja se pametnim, strateškim, pomno planiranim mjerama uspjela pozicionirati među primjere realnog ekonomskog rasta u državi, a koji je pak posljedica potpuno reformiranog pristupa u komunikaciji općinske administracije i poslovne zajednice. Uz tri ključne mjere ova općina bilježi iznimno dobre gospodarske pokazatelje, a tajna leži u maksimalnom olakšavanju pokretanja biznisa, odnosno stvaranju ugodne poslovne klime i ambijenta.

Općina Posušje već treću godinu zaredom objavljuje i realizira javni poziv za podnošenje prijava za poticajne mjere poduzetništvu općine Posušje. Javnim pozivom prikupljale su se prijave za tri kategorije poticajnih mjera: sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika – početnika u gospodarstvu (startupova), podrška očuvanju tradicionalnih i starih obrta i djelatnosti koje se mogu obavljati kao domaća radinost te podrška poduzetnicama.

Rezultati provedbe ovakvog seta mjera vidljivi su i kroz rast zaposlenosti, odnosno porast broja onih osoba kojima su općinske potpore uvelike olakšale realizaciju poslovnih ideja. Kroz navedene kategorije poticajnih mjera u trogodišnjem razdoblju podržana su financijskim bespovratnim sredstvima 102 korisnika (2020. godine 27 korisnika, 2021. godine 45 korisnika, 2022. godine 30 korisnika). Od navedenih korisnika i kroz sve tri mjere u navedenom razdoblju podržano je 75 žena (2020. godine 20 žena, 2021. godine 30 žena, 2022. godine 25 žena), što pokazuje značajan udio poduzetničke aktivnosti žena u odnosu na ukupan broj korisnika poticajnih mjera na području općine Posušje.

Načelnik Ante Begić za Večernji list kaže kako navedenim mjerama svakako daju doprinos gospodarskom rastu, a uz to hrabre male gospodarstvenike koji ulaze u svijet biznisa da svoje ideje pretoče u praksu.- Prema interesu za ove mjere, ali i prema broju obrta koji su se održali na tržištu, moram reći da smo zadovoljni – naglasio je Begić. Načelnik je također imao samo riječi hvale za lokalnu poslovnu zajednicu te je posebno istaknuo privatni sektor koji i u vrijeme nedaća kojima smo svjedočili i kojima svjedočimo raste i to treba posebno pohvaliti. Kao jedinica lokalne uprave osluškuju, dodao je Begić, njihove potrebe i u skladu s mogućnostima iznalaze rješenja i stvaraju nove vrijednosti u različitim poljima.

Harmonizacija
Posušje je jedna od onih lokalnih zajednica koje svojim proaktivnim pristupom, odnosno harmoniziranim odnosom s poslovnom zajednicom nastoje prebroditi različite prepreke, a u tomu im svakako pomaže i činjenica da sinergijsko djelovanje u pravilu donosi rezultat koji je posljedica osluškivanja potreba i zahtjeva poslovne zajednice. Tomu doprinosi i Tehnološki park u kojemu se putem javnih poziva omogućuje obuka zainteresiranima za CNC zanimanje. Polaznici na postojećim strojevima izrađuju rezervne dijelove za skupocjene strojeve u proizvodnim pogonima. Kroz ovaj projekt surađuje se sa srednjim školama, Razvojnom agencijom HERAG, a u rad i obuku uključeno je i Sveučilište u Mostaru, što dodatno daje vjerodostojnost parku. Primjere kao što je Posušje moguće je pronaći i drugdje, počevši od susjednog Širokog Brijega pa do lokalnih zajednica sjevernije kao što su Kreševo, Tešanj, Doboj…. Sve navedeno ukazuje na zaključak kako su upravo općine i gradovi, unatoč često nepovoljnim prilikama u eksternom okružju, jedni od svjetionika gospodarskog razvoja.

OGLASI

Loading