Select Page

Posušje na vrhu po nazivima “ženskih ulica” u Hercegovini

Posušje na vrhu po nazivima “ženskih ulica” u Hercegovini

Od Livna do Trebinja, kroz čitavu Hercegovinu, skoro se na prste jedne ruke mogu pobrojati imena zaslužnih žena po kojima su gradski oci nadjenuli imena ulica.

Postoje tako mjesta bez ijedne ulice nazvane po nekoj ženskoj osobi, a ako se ženama i dodijeli koja ulica ona se najčešće naziva po kraljici Katarini. Rijetka su mjesta koja posvete ulicu nekoj od žena iako je nemali broj onih koje su zadužile društvo i zaslužile da im se bar na taj način oda priznanje.

Naime, Livno ima ulice kraljice Katarine i Sestara Milosrdnica. Tomislavgrad uz kraljicu Katarinu ima i ulice kraljice Jelene i kraljice Teute i jedini je odao počast ilirskoj vladarici iz trećeg stoljeća prije Krista.

Posušje ima sljedeće ulice posvećene ženama Dive Grabovčeve, Katarine Kotromanić, Katarine Zrinske, Kraljice Jelene, Majke Terezije i Marije Jurić-Zagorke. Time je ovo mjesto jedinstveno po odavanju počasti svjetski nagrađenoj spikerici, ali i jedino koje je ulici dalo ime po najpoznatijoj hrvatskoj spisateljici i zalagateljici za ženska prava.

Široki Brijeg uz ulice kraljica Jelene i Katarine ima ulicu blažene časne sestre Marije Petković, utemeljiteljice redovničke zajednice Kćeri Milosrđa svetog Franje, ali je grad odao počast i svojoj velikoj likovnoj umjetnici Penavušinom ulicom.

Mostar, iako najveći grad u Hercegovini, ima samo dvije ”ženske ulice” i one su posvećene kraljicama Jeleni i Katarini, a popravni ispit za grad na Neretvi mogao bi već biti na spornim ulicama čije promjene imena, kako se tvrdi, traže i ”jedna” i druga” strana. Naravno, kako to već biva u Mostaru, prvo treba dočekati izbore i novo Vijeće koje će moći donostiti valjane odluke.

Jednu” žensku ulicu” imaju u Grudama i posvećena je kraljici Katarini, a Čitluk ima ulicu Kolske Sestre.

Ljubuški, prednjači po broju ulica nazvanima po ženama, pa ima ulice sestre Silivje Antić, kraljice Katarine, Majke Tereze, Ulicu sestara milosrdnica, Ulicu sestre Konzolate Grgić te Ulicu Kraljice mira. Prozor ima ulicu Dive Grabovčeve, a Trebinje Carice Milice i Majke Jugovića.

Kupres, Stolac, Neum, Konjic i Jablanica nemaju ulica koje su posvetili ženama.

(Bljesak.info)

OGLASI

Loading