Select Page

POSUŠJE: Obilježena 30. obljetnica utemeljenja Ratnog zrakoplovstva HVO-a

POSUŠJE: Obilježena 30. obljetnica utemeljenja Ratnog zrakoplovstva HVO-a

Danas je u Posušju obilježena 30. obljetnica utemeljenja Ratnog zrakoplovstva HVO-a.

Prigodan program započeo je okupljanjem sudionika ispred spomen ploče na Mokrom Docu, a potom je pred Spomen obilježjem na Trgu hrvatskih branitelja odana počast pripadnicima 11. mješovite zrakoplovne eskadrile preminulim nakon rata kao i svim poginulim i preminulim pripadnicima HVO-a.

Vijence su položili pripadnici RZ HVO-a, PZO i ZMIN-a HVO-a te Hrvatske komponente OSBIH, dok su svijeće upalila izaslanstva Vlade ŽZH, Hrvatskog narodnog sabora BiH i Općine Posušje. Prigodnu molitvu izrekao je fra Jozo Hrkać.

Ratno zrakoplovstvo HVO-a sudjelovalo je u svim ratnim operacijama HVO-a i bili su snažna potpora pješadijskim postrojbama na prvoj crti obrane, a izuzetno su važnu ulogu imali pri izvlačenju ranjenika i stradalih te u podjeli humanitarne pomoći, osobito za vrijeme okruženja na području Središnje Bosne.

Prvo borbeno djelovanje imalo je 30. lipnja 1993. Uspjeli su odgovoriti izazovima vremena pri nabavci letjelica i obuci pilota. Najdulje je baza bila u Posušju i to u vremenu od 8. listopada 1993. godine do 30. lipnja 1997. godine.

OGLASI

Loading