Select Page

Očekujte novi val poskupljenja cigareta

Očekujte novi val poskupljenja cigareta

Do kraja mjeseca poskupiće još četiri vrste cigareta. Iako je u pitanju poskupljenje od naizgled mizernih 20 feninga, pušači se žale, kako im sve više novca bukvalno završava u dimu. Još se nisu oporavili od najnovijeg poskupljenja, s početka lipnja.

Najbolje bi bilo prestati, ali to je jako teško kad pušite desetljećima, pričaju pušači – navika je druga priroda. Zbog skupoće mnogi su odavno prešli na motanje duhana.

Duhanske kompanije imaju pravo mjenjati cijene cigareta, kažu u Upravi za indirektno oporezivanje. Kako nikome nije u cilju izgubiti vjernu mušteriju, uglavnom se zaobilazi naglo i drastično poskupljenje, već će većina odlučuje na postepeno i sigurno.

Ono što su u obvezi je da Upravi na vrijeme, mjesec dana ranije, dostave obavještenje o eventualnim poskupljenjima. Kada stupi na snagu nova cijena, ona postaje važeća, bez obzira šta piše na kutiji.

“Iz razloga što svi oni koji prometuju cigarete imaju obvezu da na dan početka primjene nove cijene izvrše popis zaliha, obračunaju razliku akciza uplate na jedinstven račun, a tako popisane zalihe po novoj cijeni moraju biti na vidnom mjestu svakog maloprodajnog objekta, odnosno dok se na tržištu ne pojave cigarete sa novim markicama koje će imati novu maloprodajnu cijenu”, izjavio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Sezona poskupljenja cigareta počela je u travnju, do kraja lipnja najavljena su i nova, a hoće li se taj trend nastaviti zavisit će isključivo od duhanskih kompanija.

abcportal.info

OGLASI

Loading