Select Page

POSUŠJE: Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen nadolazeći dan općine Posušje

POSUŠJE: Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen nadolazeći dan općine Posušje

Minutom šutnje i prigodnom molitvom u spomen na poginule, stradale, nestale i umrle branitelje, danas je otpočelo obilježavanje Dana općine Posušje.

Vijence su na Trgu hrvatskih branitelja položili hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HNS BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović zajedno s izaslanstvom HDZ-a BiH, predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar i Općinski načelnik Branko Bago zajedno s udrugama proisteklima iz Domovinskog rata s područja Posušja, veleposlanik RH u BiH Ivan del Vechio zajedno s izaslanstvom, te ostali predstavnici političkih stranaka.

U 10:30 je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Ivan Lončar. Uz pozdrave uzvanicima, kako priliči prigodi, govorio je o radu vijeća u protekloj godini te izrazio zadovoljstvo s njegovim funkcioniranjem i zajedništvom svih vijećnika na planiranim projektima. „One su najvećim dijelom bile usmjerene na potrebe u prostornom planiranju, društvenim djelatnostima i komunalnoj infrastrukturi, i uvijek su bile u interesu svih stanovnika općine Posušje.“ – naveo je Lončar.

Po programu uslijedila je video prezentacija učinjenog u proteklih godinu dana na svim poljima života u našoj općini te obraćanje Općinskog načelnika Branka Bage.

Rekao je kako se od prošle svečane sjednice držalo zacrtane dinamike rada. Istakao je traženje rješenja za prispjela na naplatu kreditna zaduženja za koje trenutno nema mogućnost otplate. Tu se očekuje daljnje razumijevanje i pomoć viših razina vlasti. Nastojale su se iskoristiti i sve prilike za projekte i potpore.

„Takve aktivnosti su u većini slučajeva urodile plodom, te smo zahvaljujući time uspjeli odgovoriti na najosnovnije potrebe. To zna biti dosta zahtjevno, pa ne izbjegavamo raditi promjene unutar javne uprave. Preslagivanjem radnih mjesta tražimo najbolja i najučinkovitija rješenja za ove izazove. Traži se još bolji sustav stimuliranja što boljeg rada, a sve to bez povećanja broja uposlenih. Daje se prilika mlađem, svježijem i školovanijem kadru i u Općini i javnim poduzećima i ustanovama. Proces fluktuacije provodimo po načelima što viših standarda. Uvjereni smo da nas jedino to može držati iznad vode da ne potonemo“-kazao je Bago.

Pohvalio je rad većine djelatnika koji su prepoznali ovu ideju te doprinjeli pozitivnim procesima. Kao jedan od rezultata naveo je dobivanje BFC certifikata, koji našu općinu svrstava u pozitivno poslovno okruženje.

Uslijedila su još dva obraćanja. Prvo, Ljube Grizelja, predstavnika hrvatskih čelnika jedinica lokanih zajednica. Istaknuo je da se većina potreba lokalnog stanovništva, preko 70%, zadovoljava preko jedinica lokalne zajednice. S druge strane jedinice lokalne uprave na raspolaganju imaju svega 8,45% raspoređenog novca s viših razina. Te je stoga mišljenja da treba doći do promjene sustava raspodjele financijskih sredstava.

Drugo obraćanje bilo je Ivana Del Vechija, veleposlanika RH u BIH koji je uz pozdrave nazočnima pohvalili dosadašnje napore Općine u zadovoljenju potreba žitelja.

Kao posljednji govornik ove svečane sjednice obratio se dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HNS-a i predsjednik HDZ-a BiH.

Uz čestitke povodom Dana općine Posušje, kazao je kako današnji domaćini trebaju biti ponosni na sklad koji je iznesen u razvojnom projektu Općine Posušje. „Koliko ste unutar Općine inovativni i umreženi, a to ste i naglasili kada je u pitanju zajedništvo u radu Općinskog vijeća, utoliko će se taj glas čuti i na višim razinama vlasti i utoliko ćete se umrežiti i preko granice.“ …. „Vi evidentno nemate dovoljno sredstava da sve ono što ste osmislili u razvojnom segmentu pokušate napraviti sami, ali upravo vještina koju pokazujete u posljednje vrijeme govori kako se to treba raditi.“– naglasio je dr. Čović. Dodao je i da postoji jako mnogo mogućnosti i ako se znaju iskoristiti, ako oko toga postoji zajednički stav, onda ništa nije problem ni kroz županijske institucije ni kroz više razine vlasti.

„Duboko sam uvjeren da ono što je danas možda najveći problem Posušja, već za godinu-dvije dana neće biti problem“- dodao je.

Također izrazio je uvjerenje da će obilježavajući sljedeći Dan općine, problem graničnog prijelaza Osoje biti riješen, te da će u budućnosti biti riješiti problemi pitke vode i otpadne vode, te izgradnje nove osnovne škole.

Na kraju svečane sjednice upriličeno je svečano uručivanje javnih priznanja općine Posušje.

Ove godine poseban fokus je stavljen na „male“ ljude koji su svojim životom i radom zaslužili našu lokalnu zajednicu.

Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ posthumno je dodijeljena Bruni Bagi, slikaru i autoru posuškog grba i zastave.

Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ Binvest-u, kao tvrtki s posebnom socijalnom i društvenom osjetljivošću.

Zahvalnica općine Posušje Frani Kovaču – Bariću, za pomoć obiteljima u najtežim trenucima.

Zahvalnica općine Posušje Radici Leko i Stanislavu Bašiću, za knjigu Književno Posušje

Zahvalnica općine Posušje Jasminki Begić, majci desetero djece.

Za istaknuti je upravo ovu gospođu:

Jasminka Begić je ove godine rodila svoje deseto dijete, a obitelj Franje i Jasminke Begić jedna je od najbrojnijih obitelji u našoj općini. Dok svi demografski podaci pokazuju kako naš narod demografski izumire ovakve obitelji su vrijedne pažnje i divljenja zbog požrtvovnosti i hrabrosti koju daju, a svima nama mogu poslužiti kao primjer i kao nada da je moguće i da se ne trebamo plašiti života. U suvremenom dobu koje je ispunjeno materijalizmom, individualizmom i sebičnošću treba odati priznanje ovoj obitelji, a osobito ovoj majci.

Opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading