Select Page

POSUŠJE: Održano predavanje o prinosu i higijeni mlijeka

POSUŠJE: Održano predavanje o prinosu i higijeni mlijeka

U organizaciji općinske Službe za gospodarstvo ureda za poljoprivredu, u suradnji s tvrtkom Meggle, a na inicijativu proizvođača mlijeka iz Posušja jučer je u kinodvorani u Posušju održano predavanje o otkupu i higijeni sirovog mlijeka. Predavač je bio Vedad Pašić šef sirovinske službe Mljekare Meggle iz Bihaća.

U početnom dijelu izlaganja gospodin Pašić je govorio o glavnim uzrocima smanjenog prinosa mlijeka među koje se ubraja mastitis, tj. upala vimena. Skrenuo je pozornost na najčešće pogreške koje do njega dovode, kako ih ispraviti i koliko je važno pridržavati se osnovnih pravila prilikom proizvodnje mlijeka, održavanju higijene, suhostaju i dr. Kao posljedica nepridržavanja uputa dolazi do smanjenja prinosa, smanjenja kvalitete a time i cijene. U usporedbi s visokorazvijenim europskim zemlljama u kojima je problem mastitisa gotovo zanemariv, kod nas je on još uvijek itekako prisutan. Iznio je podatak kako 25 % mlijeka proizvedenog u BiH na zadovoljava EU standardima. Istaknuo koliko je potrebno uhvatiti se u borbu protiv uzročnika koji utječu na smanjen prinos i kvalitetu. Stoga je i održano ovo predavanje kako bi se proizvođači mlijeka dodatno educirali. Razlog više je i taj što je će sukladno Naredbi resornog federalnog ministarstva o mjerama kontrole zaraznih i parazitarnih bolesti životinja te Pravilnika o higijeni hrane životinjskog podrijetla od 2015. godine biti uvedena zabrana otkupa mlijeka koje ne udovoljava propisanim uvjetima a na što je upozoreno i od strane općinske Službe.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava za koju su se javili brojni kooperanti. Njih je između ostalog zanimala cijena mlijeka koja je niža unatoč tome što uzorak pokazuje ekstra kvalitetu, način uzimanja uzorka, hranjenje i druga pitanja.

Kao što je poznato, Meggle je krenuo s ulaganjima s ciljem povećanja proizvodnje mlijeka u Posušju . Otkup se vrši redovito a plaćanje je uredno. Trenutačna proizvodnja na području Posušja iznosi 100 000 litara mjesečno, a cilj je povećanje proizvodnje na 1 milijun do 1,5 milijun litara.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading