Select Page

Platformaška Vlada nije realizirala nijedno obećanje u četiri godine vlasti

Platformaška Vlada nije realizirala nijedno obećanje u četiri godine vlasti

Nikšić obećao rast broja zaposlenih u cestogradnji, a broj radnika u njegovu mandatu opadao.

Kad se nakon četiri godine mandata rezimiraju rezultati koje je napravila platformaška vlast u Federaciji BiH, čini se da se radi o najgoroj vladi koja je bila opterećena više unutarnjim političkim prepucavanjima, ostavkama, smjenama nego ispunjenjem predizbornih obećanja.

Nerealizirana obećanja

Analizirajući njihov rad, ocjenu kako se radi o najlošijoj vladi u povijesti Federacije BiH, iznijeli su i analitičari Centara civilnih inicijativa (CCI). I analitičari internetskog magazina Žurnal.ba u svojoj analizi naveli su sva nerealizirana obećanja federalne Vlade predvođene predsjednikom Nerminom Nikšićem. Umjesto da ispune obećanja o povećanim mirovinama, Vlada FBiH je neutemeljenim povećanjem od pet posto početkom ove godine dovela u pitanje cijelu financijsku konstrukciju Fonda MIO FBiH. Zbog toga je isplata mirovina počela kasniti danima, što je na noge podiglo Koordinaciju udruga umirovljenika FBiH. Nisu realizirana ni dana obećanja o gradnji novih kilometara autoceste. I zapošljavanje radnika na izgradnji autoceste od početka mandata se konstantno smanjivao. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u 2010. u ovoj grani bilo je zaposleno 26.024 osoba, kako bismo svibanj 2014. godine dočekali s 20.913 zaposlenih u građevinarstvu, što je više od 5000 manje zaposlenih u građevinarstvu nego u posljednjoj godini prethodnog mandata.

Zaštita rudara

Ako je točno da je na izgradnji autoceste angažirano 5000 ljudi, to bi značilo da je u svim ostalim granama građevinarstva posao izgubilo više od 10.000 ljudi, s obzirom da je kraj mandata dočekan sa skoro 6000 manje zaposlenih u ovoj grani gospodarstva. Nisu ispunjena obećanja o boljim uvjetima za rad rudara. Nakon rudarske tragedije u jami Raspotočje mnogo se govorilo i o ulaganju u obnovu rudnika, nabavu opreme i boljim uvjetima za rad rudara. Premijer Nermin Nikšić u govoru koji je održao tijekom predizborne kampanje SDP-a rekao je kako je federalna Vlada u rudnike u prethodnom razdoblju uložila 150 milijuna KM, a da će do kraja godine uložiti još 50 milijuna. Dodao je i kako su rudarsku tragediju mnogi iskoristili za kritiziranje urađenog, a jedini koji to nisu učinili su sami rudari. Ćamil Zaimović, bivši federalni rudarski inspektor, danas angažiran u službi za razvoj i projektiranje u Rudniku Breza, kaže kako je pravo pitanje u što je zapravo Vlada uložila 150 milijuna KM jer uvjeti za rad nisu nimalo bolji, prenosi Žurnal. ba.

vecernji.ba

OGLASI

Loading