Select Page

Posušje: Predstavom Frame Humac otvoren 14. Festival religiozne drame

Posušje: Predstavom Frame Humac otvoren 14. Festival religiozne drame

Dramskom predstavom „Sv. Filomena i sv. Patrik“ u izvedbi dramske sekcije Frame Humac u ponedjeljak u 19 sati je u kripti crkve u župi Posušje započeo četrnaesti po redu Festival religiozne drame.

Dvadesetak framaša iz Frame Humac upriličilo je dvije predstave u jednoj s kratkim isječcima iz života svete Filomene i svetoga Patrika, ali i kako doživljavamo i živimo ostavštine tih svetaca u današnjem vremenu. Marta Dodik, voditeljica dramske sekcije frame Humac je opisala radnju tih dviju predstava. „U prvoj predstavi imamo dvije scene. U prvoj sceni sveta Filomena se nalazi pred carem Dioklecijanom koji je osuđuje na mučeništvo, a u drugoj sceni sveta Filomena pred publikom (svecima i blaženicima) priča o svome mučeništvu kroz jedan zanimljiv intervju.

U drugoj predstavi o svetom Patriku također imamo dvije scene. U prvoj sceni ove predstave imamo svetog Patrika na Nebu koji iskazuje želju da siđe na zemlju i vidi kako se to njegov rođendan slavi 1500 godina nakon njegove smrti. Dolazi na zemlju i razočaran je što se njegov rođendan slavi uglavnom opijanjem. Također je razočaran što ga nitko ne prepoznaje ni zamjećuje“, kazala je Marta za naš radio. Obje predstave nose i snažne poruke. „Sveta Filomena nije pristala dati svoje djevičanstvo caru, jer ga je zavjetovala Isusu Kristu. Baš zato je mučena i ubijena. Njezina čistoća nam danas može biti veliki uzor. Ono što smo željeli dati do znanja predstavom sveti Patrik je to da često nismo svjesni tko se to nalazi oko nas. Mislimo da u svakoj osobi trebamo prepoznati Isusa i cijenit je takvui kakva je“, kazala je za naš radio Marta iz Frame Humac. Predstava „Sv. Filomena i sv. Patrik“ koja je odigrana u ponedjeljak u Posušju je prvo javno predstavljanje ove predstave.

Četrnaesti po redu Festival religiozne drame se nastavlja već idući ponedjeljak, 14. ožujka kada će predstavu pod naslovom  “Chiaroscuro” odigrati Frama Široki Brijeg.  “Chiaroscuro” je predstava koju su framaši iz Širokog Brijega već izvodili. Predstavu su pripremili članovi dramske sekcije širokobriješke Frame, a scenarij su pripremili Ante Naletilić i duhovni asistent Frame fra Augustin Čordaš. Predstava govori o mladiću koji je izgubio svoju čistoću jer se želio uklopiti negdje gdje mu nije bilo mjesto. No, ipak, obrati se Bogu i traži oprost, te ga Bog izbavlja iz tame i odijeva ga bjelinom. Prestava će se odigrati u 19 sati u kripti posuške crkve.

Radioposusje.ba (Tekst: Z. Pišković)

OGLASI

Loading