Select Page

ZAVRŠENI XVII. HUMSKI DANI POEZIJE

ZAVRŠENI XVII. HUMSKI DANI POEZIJE

U petak 18. studenoga 2016. održana je završna manifestacija Humskih dana poezije. Uz sudjelovanje dvadesetak pjesnika i prisutnost brojne publike u restoranu Staklo u Počitelju priređen je zanimljiv i sadržajan program.

Prije početka predstave pjesnici su zapalili svijeće uz spomenik u Počitelju, kao znak pijeteta za stradanja, posebno u Vukovaru, Škabrnji te svim gradovima i selima u kojima su stradali hrvatski branitelji i obični ljudi tijekom Domovinskoga rata, s naglaskom, kako je poslije istaknuto, da to bude „njima u čast, a nama danas ovdje poticaj“.

Prije početka manifestacije predsjednik Društva Ivan Sivrić nazočnima se obratio kratkim govorom u kojemu je uz zahvalnost, najprije Visokom pokrovitelju predsjedniku F BiH gosp. Marinku Čavari na pokroviteljstvu, svim sponzorima i medijski pokroviteljima. On je istakao i sljedeće:

„Ove godine nije održan Rijek iz kamena (manifestacija koja se inače održava u Počitelju i uz potporu i sudjelovanje DHK HB. Zato smo u suradnji s organizatorima te manifestacije pokušali objediniti obje u jednu i na jednome mjestu, tj Počitelju.

Ovogodišnji Humski dani, Sveknjiževna večer, datumski se podudara s 18. studenoga, danom koji je prevažan za nas kao Društvo i nas kao osobe. Zato smo odlučili ove susrete posvetiti 25. obljetnici osnivanja HZ HB, danu koji je pokazao odlučnost hrvatskog nacionalnog bića da stane na put velikosrpskoj i svakoj drugoj agresiji na hrvatski narod. Ta obljetnica se treba promatrati u uskoj vezi s padom Vukovara, simbolom ratne drame hrvatskog naroda, ali i s nepokolebljivom odlučnošću za nacionalnom i ljudskom slobodom. Naše Društvo u svom imenu nosi spomen Herceg Bosne pa je naša sveta dužnost biti dosljedan vlastitom identitetu.“

Sivrić je također naglasio 23. obljetnica utemeljenja DHK HB koja pada u ove dane pa se osjećao dužnim čestitati taj važni datum kao dio kurikuluma DHK HB.

U sklopu priredbe održan je homage preminulim članovima Društva pod naslovom Spomenimo se prijatelja (Janko Bučar, 1952. – 2016.; Jakov Bubalo, 1932. – 1996.; Vladimir Pavlović, 1935. – 1996.; Jozo Mihaljević, 1955. – 2006.; Marija Ancila Bubalo, 1943. – 2006.; Ivan Ićan Ramljak, 1928. – 2006.; Jure Jurković, 1950. –2006.).

Nakon svečanoga uvoda, voditeljica programa Tina Laco pozvala je pjesnike da iz svoga repertoara pročitaju uz pripremljene i prigodnu domoljubnu pjesmu.

U programu su sudjelovali: Ivan Baković, Viktorija Bukovac, Danica Bartulović, Mate Grbavac, Jozo Jakiša, Ljubo Krmek, Nevenka Kovačević, Mario Knežević MK, Marina Kljajo-Radić, Vendelin Karačić, Marela Jerkić Jakovljević, Fabijan Lovrić, Srećko Marijanović, Anita Martinac, Pero Pavlović, Ivo Raguž, Miljenko Stojić, Ivan Sivrić, Mijo Tokić, Maja Tomas i Ivan Vrljić. Program je vodila Tina Laco.

Manifestacija je završena podjelom Priznanja sudionicima i sponzorima koje je u ime Društva uručio član Upravnog odbora DHK HB Ljubo Krmek. Književnici i gosti su nastavili neobvezno druženje uz skromni domjenak i spontano čitanje prigodnih pjesama.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading