Select Page

POSUŠJE: Proslava Ilindana

POSUŠJE: Proslava Ilindana

Blagdan Svetoga Ilije ne može biti potpun ako se ne održi tradicionalna seoska olimpijada Ilijino brdo.

Program je počeo svetom  misom u 11 sati na mjesnom groblju Ilijino brdo. Nastavio se na Rastovačkom polju sa sportskim dijelom programa u 13 sati, gdje su se održala natjecanja u starim športskim disciplinama. Natjecatelji su se nadmetali u potezanju ruke i klipa, bacanju kamena s ramena i potezanju konopa.

Neizostavan dio programa su i borbe bikova koji će se boriti u dvije kategorije; poluteškoj do 850 kg i teškoj preko 850 kg, uz napomenu kako je vaganje u 12 sati, a borbe će se održavati u poslijepodnevnim satima.

Za djecu ima različitih ringišpila, vožnje konjima, igračaka i drugih atrakcija dok je za odrasle uvijek aktualno pečenje koje se prodaje po cijenama od 35 do 40 KM za kilogram. Pečeni odojak je 25 KM za kilogram. U ovim ranim poslijepodnevnim satima nije bilo neke gužve no stariji kažu da je prava špica kad krene korida pa i nakon nje.

Podsjećamo, Kulturno-športsko društvo Ilijino brdo 1995. svake godine organizira tradicionalnu Seosku olimpijadu još od 1995. godine u čast Svetog Ilije.

Tekst: Posušje info

OGLASI

Loading