Select Page

Ministarstvo trgovine FBiH potvrdilo: Nafta poskupljuje na dvije KM

Ministarstvo trgovine FBiH potvrdilo: Nafta poskupljuje na dvije KM

Nafta će u Federaciji Bosne i Hercegovine od sutra poskupjeti za dodatnih pet feninga te će dostići cijenu od dvije KM za litar, što je rekordna cijena za ovu godinu, izjavila je Vahida Crnalić iz Ministarstva trgovine Federacije BiH.

“Posljednjih nekoliko dana stalno nam pristižu zahtjevi za poskupljenjem cijena nafte. Ove sedmice smo dobili oko 150 zahtjeva za poskupljenjem tako da će cijene već od sutra poskupjeti za pet feninga te će dostići cijenu od 1,95 do dvije KM”, rekla je Crnalić.

Nakon pojeftinjenja nafte na svjetskom tržištu prethodnih mjeseci, cijena naftnih derivata u pojedinim dijelovima BiH je u siječnju pala i na 1,75 KM. Ipak, nakon ponovnog poskupljenja na svjetskom tržištu, cijena nafte u BiH je porasla prethodnih dana.

Drugo poskupljenje ove sedmice

“Ovo će kod nas biti drugo poskupljenje tijekom ove posljednje sedmice. U Hrvatskoj su bila četiri poskupljenja. Ipak je nafta u BiH još uvijek najjeftinija od zemalja regije”, objasnila je Crnalić, dodavši kako je zbog događanja u svijetu teško predvidjeti hoće li cijena nafte i dalje rasti u narednom razdoblju.

“Ono što je sigurno je da je poskupljenje nafte na svjetskom tržištu u prethodnom razdoblju utjecalo i na najnoviji porast cijena nafte u BiH”, istakla je Crnalić.

Prosječna cijena goriva u Bosni i Hercegovini početkom prosinca iznosila je 2,30 do 2,45 KM (1,17 do 1,25 eura).

vecernji.ba

OGLASI

Loading