Select Page

POSUŠJE: Velik broj požara zbog paljenja strmine

POSUŠJE: Velik broj požara zbog paljenja strmine

U tijeku je požar na brdu Zavelim, u blizini granice Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, tj. 5 kilometara od hrvatske granice. Dim od požara se nadvio nad Zapadnim djelom naše općine Posušje, ali i nad Imotskom krajinom.

Veliki požar na planini Zavelim, aktivan je već dva dana i njegovo gašenje otežava nepristupačan teren, kazali su za Radiosarajevo.ba iz Policijske uprave Posušje.

Vatrogasci iz Posušja su na terenu, a u pripravnosti su i vatrogasci iz Tomislavgrada. „Požar je veliki. Gori nisko rastinje i dio bukove i hrastove šume“, rečeno je u PU Posušje. Srećom, požar nije blizu naseljenih mjesta. Zavičajno društvo zavelim pak javlja danas na svojim stranicama da je „tijekom noći i jutra došlo do smirivanja požara koji je zahvatio Zavelim. Nadležne službe i vatrogasci su u obilasku terena. Vatra je vidljiva na jednom mjestu, i to kod kapelice Presvetog Srca Isusova iznad naselja Đikići, a na nekim mjestima je vidljim samo dim. U vatrenoj stihiji je izgorjela trava i nisko raslinje, a gusta stoljetna bukova šuma na sreću nije zahvaćena požarom, čime je katastrofa izbjegnuta“, javlja Zavičajno društvo Zavelim.

Dimi se na sve starne na području općine Posušje, stoga su posuški vatrogasci iznimno zaposleni. Nažalost, većina požara uzrokovana je paljenjem strnine, korova, oranica i ledina. Neopreznost ljudi dovodi do toga da se ugrožavaju ljudi, materijalna dobra i priroda, te nepotrebno troši vatrogasno ljudstvo i njihova oprema.

Apel Uprave civilne zaštite ZHŽ

U Županiji Zapadnohercegovačkoj u prvih deset dana ove godine registrirano je preko 30 požara. Većinom su gorjeli trava i nisko raslinje i šuma, a požar je prijetio i stambenim i poslovnim objektima i vodovima dalekovoda, a pričinjena je velika materijalna šteta i na brojnim nasadima.

Zbog pojaane intervencije vatrogasaca Uprava civilne zaštite naše županije je izdala upozorenje o opasnostima.  „Upozoravamo građane da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodova dalekovoda i sl. Posebice podsjećamo građane da osobe koje su palile korov ili vatru na otvorenom prostoru dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti izgasiti“, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite naše županije.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

„Posebno skrećemo pozornost građanima da ako zbog spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu s Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16) predviđene sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne“, priopćeno je iz Uprave.

Apeliramo na sve građane: pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati velike posljedice, za koje možete i kazneno odgovarati.

Radioposusje.ba/ FOTO: Zavičajno društvo Zavelim

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading