Select Page

Posušje: Zajedničkim nastupom svih udruga do boljeg poslovnog okruženja

Posušje: Zajedničkim nastupom svih udruga do boljeg poslovnog okruženja

U četvrtak, 6. prosinca 2018. u Posušju je održana 13. Skupština Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP). Skupština je bila organizirana kao tematska s jednom točkom dnevnog reda: Udruge gospodarstvenika/poslodavaca i poslovno okruženje – stanje i mogućnosti.

Na skupštini su pored članova UGP-a bili i predstavnici: Asocijacije poduzetnika Mostar, Udruge gospodarstvenika i poslodavaca Tomislavgrad, Udruge gospodarstvenika Široki Brijeg, Udruženja poslodavaca FBiH, Udruge privrednika Biznis centar Jelah – Tešanj, Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče, Linka Mostar, Udruženja privrednika Jablanica, Udruženja poslodavaca SBK, Općine Posušje, Ureda za EU integracije ŽZH, Razvojne agencije Redah, Ministarstva gospodarstva ŽZH, Ministarstva poljoprivrede HNŽ, Gospodarske komore FBiH i Vanjskotrgovinske komore BiH.

U uvodnom izlaganju, predsjednik UGP-a Ivan Pavković, istaknuo je da je prema analizama Svjetske banke BiH na posljednjem mjestu u Europi po lakoći poslovanja. Ne prihvaćanje i neuvažavanje prijedloga i zahtjeva gospodarstvenika po pitanju poboljašanja poslovnog okruženja, od strane nadležnih institucija, Pavković je naveo kao razlog organiziranja ove tematske skupštine.

Nakon uvodnog izlaganja rad skupštine je nastavljen kroz panel diskusiju koju je moderirao Miljenko Buhač, a sudionici panela su bili: Mira Jović iz Žepča, Mesud Ajanović iz Tešnja, Mladen Pandurević iz Sarajeva, Damir Vidačak iz Mostara i Ivan Pavković iz Posušja. Nakon panela u diskusiju se uključilo i nekoliko ostalih gospodarstvenika i predstavnika institucija koji su bili nazočni na skupštini.

Uvjeti poslovanja u BiH se moraju poboljšati i to mora biti zajednički cilj i gospodarstvenika i tijela javne uprave i institucija. Da bi do toga došli, prijedlozi i zahtjevi gospodrstvenika o smanjenju doprinosa, smanjenju i ukidanju nekih parafiskalnih nameta, drugačijeg načina plaćanja PDV-a, kao i mnogih drugih prijedloga o izmjenama zakona, pravilnika i odluka, nadležni, kojima su ti prijedlozi upućeni, moraju ih početi prihvaćati i donositi odluke temeljem kojih će se poslovno okruženje u BiH podići na višu razinu, jedan je od zaključaka tematske skupštine.

U tom cilju, gospodarstvenici će zajednički nastupiti u svojim zahtjevima, a da bi to postigli, organizirat će se sjednica na temu poslovnog okruženja, najvjerojatnije u federalnom parlamentu u Sarajevu na koju će biti pozvani predstavnici svih udruga gospodarstvenika i poslodavaca u FBiH.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading