Select Page

Prilika za odgovorne poslodavce i mlade bez radnog iskustva

Prilika za odgovorne poslodavce i mlade bez radnog iskustva

Snažan poticaj zapošljavanju mladih jedna je od ključnih reformskih mjera federalne Vlade u idućoj godini. Uredba kojom će se regulirati proces subvencioniranja novog zapošljavanja i samozapošljavanja u Federaciji već je pripremljena, a osigurana su i proračunska sredstva, piše Večernji list BiH.

Oni koji će moći računati na potporu u zapošljavanju su osobe u životnoj dobi od 15 do 30 godina, bez radnog iskustva u struci, a koje se na burzi rada nalaze duže od 30 dana i nemaju više od godinu dana radnog staža. Za pomoć pri samozapošljavanju bitno je da je osoba starija od 18 godina i da je više od mjesec dana na burzi rada.

Kriteriji za poslodavce

Mnogo veće kriterije moraju ispuniti poslodavci, odnosno tvrtke koje će koristiti subvencije za zapošljavanje po ovom programu Vlade Federacije.

Da bi dobili subvenciju u iznosu koji odgovara ukupnom iznosu obveznih doprinosa na najnižu neto plaću u Federaciji i iznosu za sufinanciranje neto plaće u visini od 100 posto najniže neto plaće s uračunatim porezom na dohodak na razdoblje od 12 mjeseci, poslodavci moraju ispuniti niz uvjeta.

Prvi je da tvrtka obavlja djelatnost koja nije iz oblasti trgovine, ugostiteljstva ili priređivanja igara na sreću, a drugi da od kraja ožujka ove godine nije smanjila broj zaposlenih osoba, osim u slučajevima opravdano ispražnjenih radnih mjesta (otkaz na vlastiti zahtjev radnika, umirovljenje, nesposobnost za rad). Poslodavac koji želi koristiti subvenciju za zapošljavanje morat će dokazati kako isplaćuje radnicima dospjele plaće i istodobno izmiruje sve porezne obveze i doprinose u skladu s važećim propisima.

Novčane kazne

Kako bi se izbjegle mahinacije, Vlada je propisala da poslodavac koji koristi subvenciju ne može tijekom razdoblja njezinog korištenja i nakon isteka dvostrukog razdoblja od dana novog zapošljavanja, za koje je koristio subvenciju, smanjiti broj zaposlenih u odnosu na broj koji je imao krajem ožujka ove godine uvećan za broj novozaposlenih osoba. Također, za vrijeme trajanja razdoblja za koji prima subvenciju, poslodavac ne može donijeti odluku o otkazu ni jednom zaposleniku iz “poslovno uvjetovanih razloga”.

U slučaju eventualnog raskida ugovora o radu sa sufinanciranom osobom, tijekom razdoblja za koji se osigurava subvencija, poslodavac je dužan u roku od tri dana o tome obavijestiti Federalni zavod za zapošljavanje ili županijsku Službu za zapošljavanje te može u roku od 15 dana zaključiti ugovor o radu s drugom nezaposlenom osobom koja ispunjava uvjete za to. Predviđene su i novčane kazne u visini trostrukog iznosa obveze po sufinanciranoj osobi, ali ne više od 10.000 KM po osobi, za poslodavce koji pokušaju državu zakinuti za porez ili doprinose ili, pak, radnika za plaću. Odgovorna osoba u poduzeću može dobiti kaznu do 3000 KM.

vecernji.ba

OGLASI

Loading