Select Page

POSUŠJE: Započeti i realizirani brojni projekti

POSUŠJE: Započeti i realizirani brojni projekti

Općina Posušje u suradnji s Ministarstvom gospodarstva ŽZH-a u Proračunu za 2022. osigurala je sredstva u iznosu od 600.000 maraka za širenje vodovodne mreže na području mjesnih zajednica – Rakitno, Vir, Tribistovo i Zagorje, što jasno pokazuje prioritete Općine, kao i one koje sam zacrtao kao načelnik, kada su u pitanju infrastrukturni projekti, kazao je u izjavi za Fenu načelnik Posušja Ante Begić.

Naglasio je kako je cilj omogućiti svim stanovnicima općine priključenje na vodovodnu mrežu.

– Projekt sustava dopremanja vode od Tribistova do Rakitna došao je do polaganja cijevi na ovoj trasi i do kraja godine ovi bi radovi trebali biti završeni. Sljedeća faza je izgradnja vodospreme i crpne stanice. Distributivna mreža u Rakitnu došla je do Sutine, a daljnji radovi ovisit će o dinamici izgradnje sustava dopremanja od Tribistova do Rakitna – kaže Begić koji podsjeća da je jedan dio mještana u Rakitnu već priključen na javnu vodovodnu mrežu.

Načelnik Posušja osvrnuo se i na izgradnju i važnost male hidroelektrane koja bi ubrzo trebala biti u funkciji.

Gradnja mini hidroelektrana na Senjakovini započela je u svibnju 2019., u probnom je radu od 2021. godine i uskoro se očekuje službeno otvaranje.

Opremila ju je tvrtka Končar iz Zagreba, a u vlasništvu je JP Vodovod doo.

– Važnost ovog projekta je bolje iskorištavanje vodnog potencijala i dodatni prihod JP Vodovod doo – naglašava načelnik.

Begić je govorio i o kolektoru otpadnih voda na Ričini čija je prva faza već završena.  

– U sklopu prve faze izgrađeno je oko 390 metara linijskoga voda fekalne i oborinske kanalizacije – ističe Begić, posebno naglasivši problem s poplavama koji imaju stanovnici naselja u tom dijelu grada.

Glavni uzrok ovih poplava, dalje navodi, leži u ekstremnim kišnim oborinama, kada u relativno kratkom vremenu padnu izuzetno velike količine kiše te se ulice pretvaraju u bujice.

Upravo su zbog toga, kako kaže, preko Ureda za razvoj kandidirali projekt “Izgradnja kanalizacijskog kolektora općine Posušje – Podsustav 2 – na području Zagrebačke ceste – Odjeljak ‘A’, faza I”, te su u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH, Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH-a, te Javnom ustanovom Ceste Županije Zapadnohercegovačke završili prvu fazu.

– U ovoj smo godini uspješno aplicirali na još jedan natječaj tako da krajem godine očekujemo raspisivanje natječaja i početak druge faze. Ovo su vrlo skupi projekti koji se rade u fazama pa ovim putem molim žitelje za strpljene… Znamo za problem i rješavamo ga – naglasio je Begić.

Također je napomenuo i kako ta općina ima iznimno dobru suradnju s predstavnicima vlasti u Republici Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, prepoznali su ključne elemente potrebne za opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini te u tom smjeru daju potporu.

Što se tiče Posušja pristupilo se sustavnoj podršci prema obrazovnim institucijama odnosno poboljšanju uvjeta boravka i rada u njima.

Najvažniji projekt je gradnja nove osnovne škole u Posušju koji se privodi kraju, a tu je i dogradnja područne škole Čitluk, kao i JU Dječji vrtić Bajka što se realizira dijelom uz potporu Hrvatske, naglašava načelnik Begić.

Dodaje kako se trenutno provodi partnerski projekt “Poboljšanje i očuvanje lokalne infrastrukture u središtima grada Hrvatske Kostajnice i Posušja”, a riječ je o uređenju sportsko-rekreativnog terena i parka na području Meljakuše III.

– Radi se o relativno zapuštenom prostoru u gotovo samom središtu grada kojeg transformiramo i vraćamo u život – zaključio je načelnik općine Posušje.

FENA

OGLASI

Loading