Select Page

POSUŠKA GANGA: Nikada neće izumrijeti

POSUŠKA GANGA: Nikada neće izumrijeti

I kada je vrijeme koronavirusa ne prestaju priče u posuškim krajevima o posuškim susretima domaćih i raseljenih te „Posuškom litu“.

S razlogom – to su događaji koji, uz ostalo, tvrdo čuvaju tradicije posuških krajeva i sela. Posušje ima vrijedne HKUD-ove – Fra Petar Bakula, Vrisak, te KŠD Rakitno. Ono što vrijedi naglasiti je i to da Društva jako dobro odrađuju temeljne zadaće – čuvanje svoj kulturne prošlosti. U većini sela se i sada priča o staroj i nešto novijoj gangi koja se bitno nije promijenila. Pjevaju se i spominju stare pisme o gangi – Lipo moje selo Rastovača, u tebi je kupina i drača. Sličnih gangaških tekstova ima na sve strane od Rakitna do Vira.

O posuškim starim običajima, pa i gangi mnogo toga je zapisano i snimljeno te objavljeno u medijima . Spominje se i dokumentarac Stari dom u srcu mom, te Didovina, kao i Cursko silo u Rakitnu. Jedno od brojnijih sela s većim obiteljima u Posušju je i Rastovača. Ima u tom kraju mnogo vrijednog iz starih vremena – poneka staja, kamena kuća, nošnja. Poznate su gangašice iz Rastovače one starije, ali i mlade. Iskreno pivaju svoju gangu i prikazuju folklor na sve strane pa i izvan svoga kraja na Vinkovačkim jesenima i Đakovačkim vezovima koji su utihnuli zbog korone.

No, i u Posušju i na sve strane nadaju se boljim vremenima i zvucima narodnih instrumenata te posebice posuške i hercegpovačke gange koja dobija i međunarodni etno značaj. I francuska etnologinja Anne Florance pohvalila je posušku i gangu susjeda na Ilijinu brdu prije nekoliko podina, a rakitske gangačice pjevale su i Papi Franji pri dolasku U BiH.

Dakle, gango moja, ja te ganga ne bi, da se nisam rodio u tebi. U bogatoj Rastovači s čuvanjem baštine često zapjevaju o svom dragom selu  i ovako –Rastovačo, ruševino stara, u tebi je život za bećara. Smotra Silo na ognjištu koja se održavala u sklopu Posuškog lita“ posebna je priča o svim vrijednostima iz prošlih vremena hrvatskoga puka.

Posušje.net/PC

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading