Select Page

POSUŠKI GRADAC: Obilježena 23. obljetnica “Bušića”

POSUŠKI GRADAC: Obilježena 23. obljetnica “Bušića”

U popodnevnim satima na blagdan Svetog Ante u Posuškom Gracu je na dostojanstven način proslavljena 23. obljetnica utemeljenja prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić“.

Misno slavlje predvodio je prvi biskup vojnog ordinarija mons. dr. Tomo Vukšić, koji je u propovijedi poručio kako se povijest ne smije zaboraviti, ali da joj ne treba ni robovati, već poštivati raznolikost i potjecati na zajedništvo.

IMG_2920

Nakon svete mise uslijedilo je mimohod koji je sa stijegovima krenuo od župne crkve do spomenika podignutog u spomen na 106 poginulih pripadnika ‘Bušića’. Zatim je uslijedila himna svih Hrvata „Lijepa naša“ i minuta šutnje kao počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

IMG_2954

 

Zatim su uslijedili pozdravi gostima i uzvanicima sa svih strana, obiteljima poginulih, hrvatskim ratnim invalidima, članovima brojnih udruga, potom i visokim časnicima. Među uzvanicima bili su nazočni gosti sa svih razina vlasti u BiH:  Član predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović sa suradnicima, predsjedatelj Doma naroda, Bariša Čolak, ministar prometa i komunikacija u vladi Federacije Denis Lasić, ravnatelj Granične policije BiH,  Zoran Galić; predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić zajedno s ministrima u Vladi ŽZH, ministar branitelja ŽZH Mladen Begić, dopredsjednik Vlade i ministar financija Toni Kraljević te ministar MUP-a ZHŽ Zdravko Boras;  Općinski načelnik općine Posušje Branko Bago, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Ratni zapovjednici postrojbe Ante Bruno Bušićgeneral Željko Glasnović, brigadir Slavko Grubišić, brigadir Stanko Knežević, brigadir Jozo Miličević, pukovnik Dragan Inić, pukovnik Toma Marić, pukovnik Draženko Pervan, pukovnik Marin Soldo,bojnik Željko Naletilić.

IMG_3032

Ispred hrvatske komponente Oružanih snaga Bosne i Hercegovine današnjoj obljetnici u Gradcu nazočili su: pukovnik Mijo Šteko, brigadir Slaven Galić i bojnik Dinko Ivković.

Prigodan recital pripremili su framaši, a vijence su položile brojne udruge i postrojbe – od “Bušića” do predstavnika vlasti svih razina. Bilo je i čestitki i pozdrava.

Po polaganju vijenaca i paljenu svijeća nazočne je pozdravio Predsjednik Udruge pripadnika postrojbe  „Ante Bruno Bušić„  pukovnik Josip Duspara koji je rekao kako članovi udruga trebaju skrbiti jedni za druge, te da trebaju biti složni i jednistveni, na svim, horizontalnim i vertikalnim razinama.

IMG_3039

Potom se obratio i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović koji je kazao: “Dragi prijatelji, svi mi koji smo vezani za ovu časnu postrojbu, u vrijeme 90-tih smo bili zajedno i zato smo i uspjeli, ali ovih 106 naših sinova zaslužuje jednu posebnu dimenziju koji će proučavati svi koji budu dolazili na ovaj svijet, jer su to naši najveći sinovi našega naroda, a ponositi ćemo se time samo ako smo ovako zajedno okupljeni“. „Nikad nećemo miješati politiku i naše braniteljske udruge, one su na taj način dio naše politike, želim da buduću obljetnicu obilježavate u još većem broju“, istakao je između ostaloga dr. Čović.

General Željko Glasnović u obraćanju na svoj poseban način istakao je kako: „..nije vrijeme za očajavanje već trebamo ići naprijed. Sramota je da se uopće ne spominje u Ustavu Republike Hrvatske da je HVO branilo Hrvatsku domovinu i to trebamo popraviti“.

Od govornika još se obratio savjetnik za branitelje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, gdin. Ante Deur.

IMG_3056

Na koncu službenog dijela programa potpisala se nova Povelja o suradnji s još četiri Udruge iz Republike Hrvatske; Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata , te su dodjeljene plakete  Dr. Draganu Čoviću za potporu i suradnju i ministru branitelja ŽZH Mladenu Begiću za suradnju i financijsku potporu.

IMG_3077

Pobjednicima prigodnog malonogometnog turnira dodijeljene su zahvalnice i nagrade.

Posušje.net

OGLASI

Loading