Select Page

Posuški Gradac: Povijesno – kulturna baština vrijedna spomena

Posuški Gradac: Povijesno – kulturna baština vrijedna spomena

Povijesna i kulturna baština ovog mjesta je nešto što vrijedi znati i zašto se vrijedi boriti i njegovati uspomenu na sve one koji su stvarali u prošlosti kako bi mi danas imali budućnost.

Posuški Gradac njeguje bogatu kulturnu i povijesnu baštinu. Posuški Gradac možemo promatrati kao naseljeno mjesto i mjesnu zajednicu u sklopu Općine Posušje ili unutar crkvenih okvira Župu kojoj pripada istoimena mjesna zajednica, Broćanac i dio Batina. Župa slavi sv. Franju, svog zaštitnika. Zbog svoje baštine Posuški Gradac je uvršten i u program „Dani europskog naslijeđa 2019.“ koje organizira Federalno ministarstvo kulture i športa, a održava se 2. i 3. listopada.

U nastavku vam donosimo bogatu povijesnu priču Posuškog Gradca, dok u fotogaleriji možete pogledati fotografije kroz različita godišnja doba i ljepotu kojom odiše ovo malo posuško i hercegovčako mjesto.

Predivan krajolik i bogata prošlost

Istraživanja pokazuju da prostor Posuškog Graca kao i cijele župe ima daleku prošlost. Kako se tada zvao i kako je nastao još uvijek je tajna. Pretpostavlja se da je nastao upravo na dijelu tadašnjih putova od juga ka sjeveru ili od mora prema unutrašnjosti.

Istraživači kažu, a ima i dokaza da su na ovim područjima živjeli stari Iliri. O tome govori i potvrđuje pronađeni novac na brdu Kulina i Gradina kao i razne kopče iz mlađeg željeznog doba. Posuški Gradac upravo je bio smješten na trgovačkoj komunikaciji od Solina prema Bosni i Neretvi po kojima su najvjerojatnije i Rimljani zasnovali svoje poznate putove legije. Postoje dokazi po kojima je navodno jedan sakupljač i istražitelj iz Imotskog kraja prodao Zemaljskom muzeju u Sarajevu 1442 komada raznog nađenog novca od kojeg se jedan dio odnosi na Grčke drahme stare oko 250 godina prije Krista, republikanskog rimskog novca te novca kralja Jube I iz Numidije takođe iz perioda prije Krista. Ovi podaci jasno govore koliko je bila značajna trgovina u tom periodu. Nešto više podataka i materijalnih dokaza datira iz vremena slavnog Rimskog carstva tako na Gradini iznad crkve i župnog ureda postoje ostaci velike rimske utvrde dimenzija 61×75 metara čija širina temelja prelazi 3 metra. Pored ovoga na cijelom području a poglavito ispod brda Gradina postoje ostaci naselja i kuća.

Lokalitet Gradina iznad župne crkve

Na svim ovim lokacijama pronađeno je mnoštvo predmeta i skulptura koje su nažalost završile u krivim rukama a uistinu tako veliko bogatstvo. Ovako veliki obrambeni objekt na Gradini i Kulini iznad sela jasno govori da je ovo mjesto bilo veoma značajno kao obrambeno i strateško mjesto uz komunikaciju koja je imala kako trgovački tako i pravac za nova osvajanja i pokoravanja prema sjeveru. Ostaci starih kula i naselja prostiru se na cijelom prostoru sadašnje župe od Broćanca do Batina, Batin se također spominje u svim istraživanjima uz materijalne dokaze iz vremena Rimskog carstva. Legenda kaže da je jedan Ilirski vođa nosio ime Bato što znači Hitrac, u ratovima Ilira i Rimljana u Dalmaciji početkom nove ere. Da li se to ime može povezati sa Batinom samo su nagađanja.

Sredstvima Državnog ureda za Hrvate izvan RH restaurirana je starokršćanksa bazilika na Gracu

Za Posuški Gradac vežu se i ostaci tragova prvih kršćana o čemu zorno svjedoče ostaci starokršćanske bazilike iz četvrtog stoljeća čiji se temelji i kapelica nalaze u gradačkom groblju Crkvine. Prilikom istraživanja pronađeni su ostaci dvaju temelja što govori da se radi o dva različita objekta na istom mjestu iz različitih vremena. Isto tako i na cijelom području Broćanca i Batina, iz tog perioda nađeno je dosta pojedinačnih predmeta koji govore o životu i naseljima iz tog doba. Obilježje dolaska Hrvata u ovaj prostor što se tiče fizičkih tragova vremenom je skoro izbrisan, ali nije izbrisan onaj mnogo jači trag a to je nasljeđe vjere običaja, kulture i svih znamenitosti što odlikuju hrvatskog čovjeka. Isto tako i period vladavine Turaka izuzev tužnih priča o siromaštvu potlačenosti ubijanju i grobova biskupa, svećenika i redovnika nema drugih obilježja.

Misa na biskupovom grobu

Jedan primjer iz kraja XVI stoljeća je i Biskupov Grob u Stupima kojeg su Turci ubili u zasjedi zajedno sa jednim svećenikom i dvojicu iz pratnje, na proputovanju kroz Gradac. Tužna povijest, proganjanja, odvođenja, služenje tuđim vojskama, glad, bolest siromaštvo pratili su narod i ovaj kraj i sa drugim vladarima i vlastima. Svake godine u lipnju na ovome mjestu slavi se sveta misa.

Župa Posuški Gradac osnovana je 1887. godine, iako je već svećenik tamo i godinu ranije. Matice su se vodile i još ranije čak od 1743. kada je u Gracu bilo po ovom dokumentu samo 25 domova u kojima je bilo 252 žitelja. Vidi se da su to bile podobro brojne obitelji. Rast župe uzima zamah koncem devetnaestoga stoljeća kada Gradac već ima oko tisuću žitelja, uostalom zato je i osnovana župa, pa zatim početkom stoljeća kada se približava dvostrukom broju, da bi svoj maksimum stanovništva imao prije drugoga svjetskog rata. Brojka je tu negdje između dvije i pol tisuće do skoro tri tisuće.

Sveti Franjo Asiški – zaštitnik župe

Župnu crkvu svetoga Franje Asiškoga je započeo isti župnik kao i župnu kuću – fra Dominik Šarac, a dovršio fra Blago Babić.

Ponad ulaznih vrata stoji nepobitni natpis-dokument: O.N. (franjevački znak) D.G. OVU ŽUPNU CRKVU NA ČAST S.O. FRANE ASIŠKOGA O.O. ŽUPNICI FRANJEVCI DOMINIK ŠARAC IZ JLIJA, I BLAGO BABIĆ IZ RADOČA, OBA RODJENI RODJACI SA ŽUPLJANIMA GRACA – BATINA I BROĆANCA I SA DOBROČINITELJIMA IZ TEMELJA SAGRADIŠE KOJA SE ZAPOČE GOD. 1892. A DOVRŠI GOD.1902. MOLITE ZANJE!

Nijedna vlast ovom narodu nije bila sklona. Novija povijest o kojoj ima dosta pisanih i drugih dokaza ilustrirano govore o stradanjima a poglavito muškaraca kroz ratove Prvi i Drugi svjetski te ovaj zadnji Domovinski. Ne može se spomenuti niti jedan simbol stradanja Hrvata od Soluna do Staljingrada a da u njemu nema netko iz župe. Drugi svjetski rat, pored onih koji su poginuli časno za domovinu i zna im se za vječna počivališta ima jedan oveći broj za čije se grobove i sudbinu nikada nije saznalo.

Na Gracu je osnovana Prva profesionalna postrojba HVO- a Ante Bruno Bušić.

Najnoviji, Domovinski rat u Hrvatskoj i ovaj naš koji se sve više omalovažava, odnio je svoj danak preko 18 poginulih i trostruko ranjenih, samo je pokazatelj koliki je udjel u ovome domovinskom ratu dala ova župa. U čast i zahvalu svih poginulih i nestalih u prvom drugom i ovome Domovinskom ratu, mještani župe podigli su prekrasni spomenik u krugu župne crkve u Posuškom Gracu. U ovom mjestu formirana je prva profesionalna postrojba HVO-a, točnije 1992. godine ustrojena je Pukovnija „Ante Bruno Bušić“, a u prostorima škole obučavane su generacije vojnika koji su se borili za našu slobodu. Riječ je o postrojbi koja je dala 106 mladih života u Domovinskom ratu, a ranjeno je preko 500 pripadnika postrojbe.Pored ove postrojbe, hrabri momci ovoga kraja služili su gotovo u svim elitnim postrojbama Hrvatske vojske od samog začetka i uspostave samostalne Republike Hrvatske.

Povijesna i kulturna baština ovog mjesta je nešto što vrijedi znati i zašto se vrijedi boriti i njegovati uspomenu na sve one koji su stvarali u prošlosti kako bi mi danas imali budućnost.

*Tekst je u sklopu projekta promicanja kulturne baštine Županije Zapadnohercegovačke.

Vrisak.info/Foto:Ivan Begić

OGLASI

Loading