Select Page

POSUŠKI NAVIJAČI: Kovač pola stoljeća na tribinama stadiona uz svoje nogometaše

POSUŠKI NAVIJAČI: Kovač pola stoljeća na tribinama stadiona uz svoje nogometaše

I ovih su dana u gradu podno Radovnja, gdje “cvjeta” sport, jedna od zanimljivih tema posuški navijači svih sastava u Posušju, od nekada davno pa sve do danas.

Najstariji posuški klub je NK Zidar, utemeljen 1950. godine, popularni su i KK Posušje, Taekwondo klub Poskok, ali i drugi sportski sastavi. Ovih je dana na Mokrom docu odigrana i utakmica novog ženskog nogometnog kluba Inter protiv Brotnja. Uspjesi posuških sportaša poznati su, ali i odanost te vjernost posuških navijača zaslužuje posebnu pozornost.

Nogomet je posebna priča

Nogomet je ipak posebna priča. Prvi susret Posušani su odigrali daleke 1964. godine na tada blatnjavom Mokrom docu. No, bilo je i tada više od 500 gledatelja. Kada je HNK Posušje bio član Premijer lige BiH tribine prekrasnog Mokrog doca bile su prepune, imale su i do osam tisuća gledatelja.

hsk2

I kada su Posušani igrali u Ligi Herceg Bosne (dva puta prvaci), tribine su bile često pune. Kraj s 20 tisuća stanovnika imao je na tribinama na prijateljskim susretima protiv Hajduka i Dinama čak deset tisuća gledatelja. No, i na nekim važnim susretima (Široki, Zrinjski) stadion je bio pun.

Pola stoljeća na tribinama

I danas, kada su Posušani u Drugoj ligi FBiH – Jug, imaju više navijača nego neke jače sredine (Livno, Ljubuški, Tomislavgrad). Posebna je priča kako Posušani imaju svoga rekordera navijača. Marinko Kovač zvani Barić više od pola stoljeća je na tribinama, odnosno nekada na kamenju Mokrog doca. Taj skromni Posušanin rekao je kako voli sport i nogomet te pobjedu svojih Posušana.
– Uvijek sam na tribinama i desetak minuta pred početak susreta s prijateljima i susjedima. Nekada smo imali blato i vodu na terenu, a sada imamo pravi travnjak i dragulj Mokri dolac. Dok budem živ, pratit ću susrete svojih jer mi je i grad podno Radovnja i nogomet u srcu – rekao je skromni Posušanin Marinko kojega svi cijene kao vjernog navijača HŠK Posušje.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading