Select Page

Posuški osnovci prespavali u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Posuški osnovci prespavali u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Obrazovni centar za demokraciju i ljudska prava CIVITAS u suradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine u Sarajevu organizirao je program „Noć u Muzeju“. Program je trajao tri dana od 23.3. do 25.3.2017., prvi dan, odnosno prva noć namijenjena je bila učenicima srednjih, a druga noć učenicima osnovnih škola. Sudjelovalo je 213 učenika i 52 nastavnika iz 51 osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini. OŠ Ivana Mažuranića Posušje su predstavljala četiri učenika: Antonija Galić, Eva Jukić, Luka Markota i Ivana Jukić uz pratnju profesorica Diane Tomić i Ivane Banožić Skoko.
Program muzejske pedagogije otvorila je Marueen Cormack, ambasadorica SAD u našoj zemlji koja je rekla kako Smithsonian muzej u Washingtonu dugi niz godina organizira ovakve manifestacije, što je odličan način za mlade da upoznaju povijest, kulturu i izuzetne eksponate.
Program menadžerica Civitasa Ivana Kešić izjavila je da je cilj muzejske pedagogije učenicima približiti muzejski prostor kako on ne bio samo izložbeni, već mjesto učenja, istraživanja i zajedničkog rada.
Učenici su prošli kroz niz radionica. Koristeći radne bilježnice, oni su odgovarali na mnoštvo pitanja, a odgovore su tražili u izložbama te na završetku programa, uz uredno popunjenu bilježnicu, dobili certifikat. Između ostalog učili su o tradicionalnim dječjim igrama koje su danas zaboravljene, odnosno rijetko se ili nikako među djecom ne igraju, a igrali su ih njihovi preci. U odjeljenju za prirodne znanosti učili su o pticama selicama, dok je odjeljenje za konzervaciju pripremilo radionicu “Od čega sam i što mi smeta”, kroz koju su djeca učila o osnovnim osobinama različitih materijala od kojih su napravljeni muzejski predmeti, kako se oni čuvaju i koje su najveće opasnosti za njih.
Projekt kojim su oduševljeni i učenici i profesori uključio je i noćenje u prostorijama Zemaljskog muzeja, na strunjačama i u vrećama za spavanje, s ciljem da se sruši stereotip o muzeju kao hladnom i dalekom prostoru.

OGLASI

Loading