Select Page

Vlada ŽZH-a i sindikati postigli djelomičan dogovor

Vlada ŽZH-a i sindikati postigli djelomičan dogovor

Djelatnici osnovnog i srednjeg obrazovanja u Zapadnohercegovačkoj županiji uskoro bi mogli potpisati novi kolektivni ugovor. Upravo je nepotpisivanje novog kolektivnog ugovora bio glavni razlog zbog kojeg su više puta prosvjetari štrajkali protiv Vlade.

Nakon više od četiri sata pregovora u petak predstavnika Vlade sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja, konačno ima pozitivnog pomaka, poručuju prosvjetari.

“Usuglasili smo naša stajališta za prva 24 članka našeg prijedloga kolektivnog ugovora. Radi se o radnim pravima, upošljavanju, tehnološkom višku, neraspoređenim djelatnicima, o zaštiti majčinstva, primanju pripravnika, o nadopuni norme i slično”, kzala je Vesna Ćorluka, predsjednica Sindikaza zaposlenih u osnovnim školama ŽZH-a za Našu TV.

“Najdulje smo razgovarali o osnovnici, odnosno o povećanju plaće. Nešto smo dogovorili, ali to nije konačan odgovor. Stoga ne bih u ovom trenutku govorila o konačnim brojkama, ali sa zadovoljstvom mogu reći da smo krenuli u pravom smjeru”, poručuje Jasminka Petric, predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama ŽZH-a.

Na sastanku u petak se nisu stigli svi članci Nacrta kolektivnog ugovora ispregovarati, zbog čega će se pregovori nastaviti. No, ono što je dogovoreno većinom je usklađeno prema zahtjevima prosvjetara.

Između ostalog, dogovoreno je kako će u izradi Zakona o srednjem obrazovanju sudjelovati i sindikat. Tako će moći reagirati na one članke koje vide spornim. Hoće li se štrajkovi djelatnika srednjeg obrazovanja protiv vlade nastaviti, još ne znamo. Kazali su nam kako ćemo odgovor dobiti nakon što članstvo donese odluku.

HMS

OGLASI

Loading