Select Page

POSUŠKI VRTIĆ BAJKA: Djeca dobila novu kuhinju, dvoranu za tjelesni, u planu nove sobe i namještaj

POSUŠKI VRTIĆ BAJKA: Djeca dobila novu kuhinju, dvoranu za tjelesni, u planu nove sobe i namještaj

Najstariji vrtić u Posušju, Dječji vrtić Bajka, u kome svakodnevno boravi devedesetak mališana, već više od dvadeset godina zaslužan je za stasavanje brojnih generacija Posušana. neprekidnog rada. Tradicija djelovanja ove odgojne ustanove, kroz koju su stasale mnoge generacije Posušana. Zadovoljni roditelji i djeca motiv su upravi da stalno radi na poboljšanju uvjeta za mališane.

Stari objekt – novi krov

Uz stručne tete,, najmlađi stanovnici Posušja mogu se pohvaliti novom kuhinjom, dvoranom za tjelesni odgoj i razne predstave i priredbe… a u planu je, kaže Kristina Milas, ravnateljica ovog dječjeg vrtića, još mnogo toga, kada su se odlučili malo urediti dvorište.

  • Očistili smo neke dotrajale sadržaje i pristupili djelomičnoj zamjeni ograde dvorišta.. Zatim smo krenuli u rekonstrukciju male dvorane koja je tada bila u roh – bau stanju. Nju smo do danas potpuno izgradili i koristimo je za različite aktivnosti kao što su male interne predstave, sat tjelesne kulture koji nam drži kineziologinja Ana Marija Penava, zatim različite edukativne radionice i rođendanske proslave naše djece. U djelu novog objekta izgrađena je potpuno nova kuhinja koja ima sve sadržaje potebne za rad. Nova kuhinja i prostor koji smo s njom dobili omogućio je uvjete za promjenu jelovnika. – govori nam MIlas.

Ističe kako se, zahvaljujući navedenome, prehrana djece temelji na puno zdravijem i raznovrsnijem jelovniku. Novi jelovnik i satovi tjelesne kulture su inače dio projekta „Zdravo dijete“ kojeg već dvije godine provodimo u vrtiću, s ciljem promjene navika naše djece s u svrhu poboljšanja tjelesnog zdravlja.

  • U novom dijelu izgrađena su dva sanitarna čvora; jedan za djelatnike, a drugi za djecu. Radili smo i djelomičnu rekonstrukciju soba u kojima borave djeca, zatim smo dobili novi krov na starom objektu, a u svemu tome na oba objekta postavljena je termo fasada, tako da je naš vrtić sada energetski učinkovit objekt – objašnjava ravnateljica.

Potpora svih institucija vlasti

Ističe kako su u obnovi imali doista široku potporu brojnih institucija, kako javnih tako i privatnih, u prvome redu Općine Posušje, koja im je i osnivač.

  • Ured za razvoj općine Posušje na raspolaganju nam je kada imamo ideju za neki projekt. Također, svaki nepredviđeni trošak, osnivač je financirao onda kada mi to nismo mogli sami uraditi. Nova termo fasada je postavljena uz potporu federalnog i županijskog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša, a opremanje namještajem i uređajima je potpomogao Središnji državni ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje RH. Također, potpuno smo slobodni koristit i prostore kinodvorane za naše predstave i priredbe. I druga poduzeća nas tako rado ugoste kada želimo s djecom odraditi neki izlet u edukativne svrhe. U rekonstrukciji mnogih dijelova vrtića smo imali potrebu angažirati i usluge Javnog poduzeća Vodovod, i naišli smo na dobru suradnju. Ne smijemo zaboraviti ni brojne privatne tvrtke koje su nam pomogle u nekim manjim projektima. To su supermarket Divna, Lončarplast, Weltplast, Modepack – navodi Milas.

Dodaje kako su reakcije na napravljeno pozitivne, što dokazuju svakodnevni pozivi za upisom, međutim, kapaciteti su popunjeni. Nerijetko se događa da imaju i listu čekanja. A vrtić bi uskoro trebao imati još i bolje uvjete.

  • Planova ima jako puno. Sa svime što smo do sada radili mi smo jako zadovoljni. No, ideje za poboljšanje uvjeta nekako stalno dolaze. Sada nam je primarni plan nastaviti s rekonstrukcijom starog objekta: potpuno obnoviti sobe u kojima borave djeca, hodnike starog objekta, nova vrata na starom objektu, novi namještaj u starom objektu, obnova starog sanitarnog čvora… Plan nam je dodatno dotjerati dvorište i osigurati dodatne sadržaje za djecu baš u dvorištu. Moramo naglasiti da je prostor vrtića, prostor u kojem dnevno boravi oko 90 djece. To znači da često obnavljamo sadržaje koje već imamo. To su sitni kvarovi na namještaju, u sanitarnim čvorovima, obnova asortmana igračaka i materijala za rad (papira, bojica, tempera, plastelina, kinetičkog pijeska, …), zatim one redovite obnove tepiha, bojanja zidova… Posla je puno, ali ako budemo u bližoj budućnosti išli s ovom dinamikom obnove, mi ćemo biti zadovoljni – zaključila je Milas.

Kreiranje programa

Inače, vrtić posjeduje dvorište 2000 četvornih metara, četiri dnevne sobe za četiri odgojne skupine različite dobi od jedne godine života pa do dobi kada djeca polaze u školu. Od ove godine stavljena je u funkciju i velika dvorana za igru. Svaka skupina djece ima dvije tete zadužene za kreiranje programa i radionica u skladu s dobi djece, vodeći računa da sve što rade, rade kroz igru. Naglasak je na tjelesnoj aktivnosti, razvijanju motoričkih sposobnosti, pravilima lijepog ponašanja, uvažavanju druge djece, poštivanju starijih, ali i svojih prijatelja iz skupine i vrtića. Vrtić “Bajka” ima i program predškole koji traje dva mjeseca tijekom proljeća.

Večernji list BiH

OGLASI

Loading