Select Page

POSUŠKO LITO: Narodni sportovi, pisme, baština, kamen, igre bez granica…

POSUŠKO LITO: Narodni sportovi, pisme, baština, kamen, igre bez granica…

Tako “malo misto” a tako bogat program svoga lita nema gotovo nigdje. To nije samo priča nego temeljita potvrda već najavljenog “Posuškog lita” 2019.

Mnogi se sa svih strana pitaju – kako je moguće imati toliko kulturno-zabavnih i športskih događaja u malom gradu i mistu s tek 20 tisuća Posušana.

Spominje se i Festival klapske pisme, Silo na ognjištu, Igre bez granica, Kamendani i brojni drugi događaji. Posebno vrijedi spomenuti što lito pokreće mnoge vrijedne projekte i programe.

Svakako u prvi plan se stavlja čuvanje narodne baštine i svih starih igara. Pjevaju klape, igra se i pleše, nastupaju i gangaški sastavi iz brojnih HKUD-ova. I mladi su uključeni u velikom broju predstava radi čuvanja svoje bogate tradicije. Stoga je Posuško lito i za starije i za mlade, pa i bebe na Igrama bez granica.

Iz daleka dolaze raseljeni Posušani i uživaju u bogatom litu i vesele se kada se sastaju po selima i vraćaju u svoju prošlost koja se vjerno čuva. Sve se više vole stari običaji, ganga te narodni sportovi na velikoj seoskoj olimpijadi na Ilindan. Bacanje kamena s ramena, potezanje klipa, ruke, konopa.

Raseljeni sve više vole svoj kamen i stare kuće koje se obnavljaju. Stoga vrijedi pohvale svih sudionika u bogatom litu kakvog nema u cilomu svitu, tvrde u posuškom Čitluku i Rastovači te i u drugim posuškim krajevima pa i daleko dalje. Posušje u sklopu lita slavi i Dan općine i blagdan Velike Gospe, zaštitnice župe.

Sve bude u izobilju kada svi budu na okupu u svom dragom kamenom kruš kojega mnogi ljube kada dođu iz daleka, ali i svi domaći.

Posušje.net-pc

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading