Select Page

Posuško lito: Održana 9. Večer ikavice

Posuško lito: Održana 9. Večer ikavice

Večeras je na platou Trga hrvatskih branitelja u Posušju održana tradicionalna Večer ikavice. Riječ je o kulturnoj manifestaciji koja njeguje izvorni zapadnohercegovački govorni izričaj te ga čuva, promovira i osnažuje kroz literarna i prozna djela domaćih autora.

Večer je otvorio i dobrodošlicu nazočnima poželio prof. Ljubo Begić, koji se osvrnuo na gotovo desetljetni kontinuitet manifestacije. Poseban naglasak je stavio na zbornik radova Reka sam ti u kom su sabrana djela predstavljena na ovom događaju, a koji je promoviran povodom njegove 5. obljetnice .

Za nadolazeći jubilej, desetu obljetnicu, najavio je kako je u planu izdavanje novog zbornika koji će sadržavati sve tekstove nastale u drugih pet godina održavanja manifestacije. Time, ovo kulturno dobro ostaje trajno sačuvano kao nematerijalna vrijednost Posušja i Hercegovine za buduće generacije.

Potom je predsjednica Povjerenstva za ocjenu radova prof. Radica Leko predstavila autore čija su djela izabrana za ovogodišnje 9. izdanje Večeri ikavice, temeljem prethodnog natječaja. Tako su se u nastavku večeri publici predstavila neka već dobro znana imena, ali i neka nova – Marina Alerić Bebić, Miljenka Koštro, Sanja Đerek, Antonija Mandurić, Jerko Mandurić, Josip Polić i Nevenka Rezo.

Tematika pjesama i priča uglavnom seže u prošlost ovih krajeva i inspirirana je težačkim životom, dosjetkama i narodnim mudrostima, religijom ali i univerzalnim temama poput muško-ženskih odnosa te općenito društvenim normama i vrijednostima koje su u osnovi ostale iste do današnjeg dana. Sve ovo je posuška publika pratila s velikom pozornošću, uz povremeni smijeh i glasni aplauz s kojim su nagradili sve autore. Osim ove vrste nagrade, organizator događaja HKD Napredak Podružnica Posušje i Općina Posušje, svim sudionicima su dodijelili zahvalnice i simbolične poklone.

Posjetitelji su večeras imali prilike vidjeti i izložbu slika koje su nastale na prethodno održanim likovnim radionicama i Likovnoj koloniji tijekom Posuškog lita.

OGLASI

Loading