Select Page

Posuško lito se profiliralo u pravi kulturno-sportski i turistički brend u BiH

Posuško lito se profiliralo u pravi kulturno-sportski i turistički brend u BiH

Kada čujemo da se u nekom mjestu u jednom danu poveća broj onih koji u njemu borave za par tisuća, obično nam je prva asocijacija jadranska obala i turistička sezona. U pravilu je tako, no ima i iznimki, a jedna od njih je i Posušje, gradić i općina koji po službenoj statistici broji oko dvadesetak tisuća ljudi. I te brojke su uglavnom točne do početka ljetnog perioda kada se značajno mijenjaju. Razlog? Posuško lito koje je se kroz desetljeće i pol profilirao u pravi kulturno-sportski i turistički brend u Bosni i Hercegovini. U Općini Posušje, koja stoji iza zahtjevne organizacije ne mogu sakriti zadovoljstvo ovogodišnjim odličnim pokazateljima. O tome smo razgovarali s članovima radnog tijela za provedbu Posuškog lita, koji koordiniraju cijelom manifestacijom.

Brojni posjetitelji iz zemlje i inozemstva

„Već letimičnim pogledom na publiku bilo kojeg od događaja koji se organizirao u sklopu ove manifestacije, moglo se zaključiti da je kudikamo posjećeniji u odnosu na prošlu pandemijsku ali i predpandemijsku 2019. godinu, što je najveća pohvala poslu kojeg radimo.“ – rekla je Ivanka Arapović Galić iz radnog tijela za provedbu Posuškog lita.“ Kada se zbroje kapaciteti publike koji su dupkom bili popunjeni ova 3 i pol mjeseca, dolazi se do vrtoglave ukupne brojke od preko 72.365 posjetitelja koji su pratili jedan od gotovo 60 događaja i to je podatak kojeg teško mogu dostići i veće sredine“ – zaključuje Arapović – Galić.

Atraktivan program manifestacije ne privlači samo domaću publiku. Pored Posušana događaje posjećuju i oni iz Hercegovine, Hrvatske, posebno Dalmatinske zagore, ali i stranci koji ljetuju na Jadranu. Ove godine broj dolazaka iz tog područja je osjetno veći i očito je da su ovogodišnje pojačane promidžbene aktivnosti ali i bogat i raznovrstan program, urodili plodom.

Dobitnu formulu za privući publiku nije teško osmisliti, no teži dio posla je to provesti u djelo. U Posušju s tim nemaju problema. Već godinama vojska ljudi iz udruga, kulturno-umjetničkih društava, javnih institucija, među njima i Općine Posušje, rado se odazivaju i u potpunosti posvećuju organizaciji. I nije im ništa teško, radi se sve što taj trenutak zahtjeva, od fizičkih do administrativnih poslova. Kako kažu, umor se osjeti tek onda kada Lito završi. Nešto više od pola godine je i više nego dovoljno da se napune baterije i onda se s novim elanom kreće na rad na terenu, a on je ove godine do posljednjeg događaja, Gastro festa obuhvatio gotovo 60 događaja.

Zadovoljni gosti

Na pitanje što bi istaknuli u ovom Posuškom Litu, među organizatorima je kratko nastao tajac. Kažu, svaki događaj je poseban na svoj način te je teško to mjeriti i vagati. Pitamo oko kojeg ima najviše posla? Tu nema dileme, kažu Festival klapske pisme. Samo na pozornici tu se izmijeni 150 do 200 ljudi. Njih treba dočekati, organizirati im smještaj, biti iz godine u godinu pravi domaćini. I to je ono što prvo klape spomenu, odlično gostoprimstvo, kad ih pitate kako je bilo u Posušju. Ali to je samo jedan dio organizacije. Još u proljeće raspisuje se javni poziv, biraju natjecatelji i revijalni izvođači, dogovaraju tehnički i sponzorski poslovi. I onda u tjednu prije održavanja kreće rad u petoj brzini. Organizacija prostora za par tisuća ljudi, razglasa, scenografije, scenarija, protokola, dogovora s RTV kućama. I evo, 8. godinu zaredom „finalni proizvod“ je odrađen na visokoj razini. Po završetku Festivala ostala je samo jedna briga, a to je pitanje hoće li pobjednici moći s pršutom preko tvrde granice. Ni to se nije prepustilo slučaju, pa se na „afterpartyju“ vrlo brzo riješio i taj problem.  

Broj dva po zahtjevnosti organizacije je rock koncert koji u žiži lita u Posušje dovodi vrh glazbene scene. Ove godine to su bili Prljavci, a njihovo ime smo krili do zadnjega zbog pravne zavrzlame oko njegovog korištenja. Na kraju se ispostavilo da je tajnovitost i dobar marketinški potez pa su Trg hrvatskih branitelja i okolne ulice bile poprilično tijesne. O repertoaru i atmosferi ne treba dodatno ni pričati kada su na pozornici nađu glazbene legende.

 Uz Prljavo kazalište, tu je i treći veći glazbeni događaj, Koncert filmske glazbe. Organizacijski u potpunosti oslanja na mlade snage iz udruge Apollo i Rock akademije. Također vrlo zahtjevan i posjećen je to projekt kojeg uspješno organiziraju uzastopno nekoliko godina. Bilo je tu još i pojedinačnih nastupa izvođača klasične glazbe, a moramo spomenuti i dobru suradnju s Napretkom koji je gotovo cijeli mjesec bar jednom tjedno organizirao tematsku glazbenu večer.

Sport – drugi adut Posuškog lita

Organizatori kažu kako je sport također okosnica Lita i tu najviše dolazi do izražaja zastupljenost manifestacije i po mjesnim zajednicama. Četiri su malonogometna, jedan revijalni turnir, međunarodno taekwondo natjecanje, biciklistički đir, turnir u boćanju. Posebnost ove godine bila je organizacija Posuške desetke, polumaratona koji je okupio domaće i strane natjecatelje te brojne bodritelje. Cilj je promovirati sport kao dio zdravog načina života i to od malih nogu. Stoga je ove godine za školarce pripremljen mini maraton sa simboličnim nagradama za sve.

Ne možemo ne spomenuti i jednu od najdugovječnijih sportsko-zabavnih manifestacija Posuške igre bez granica. Ušle su u 12 godinu, ali nisu izgubile nimalo na svježini i interesu publike. Štoviše, ove godine potučeni su dosadašnji rekordi broja prijava i došlo se do cifre od vrtoglavih 800 natjecatelja. U kombinaciji s publikom, čak i prostrani Trg hrvatskih branitelja postao je pomalo tijesan. Ali to sve unosi radost u organizaciju i daje poticaj za nastavak.

Čuvari narodne baštine i pisane riječi

Posuško lito je nezamislivo bez događaja poput Sila na ognjištu, dječje smotre Na Petrovu ognjištu, Ilijinog brda, večeri Ikavice. Folklor ima veliku važnost u očuvanju tradicije i identiteta, ali i upoznavanja drugih narodnih običaja, plesa i napjeva preko gostujućih ansamabala. Veliki je broj mladih uključenih u rad KUD-ova, tako imaju i zasebnu manifestaciju početkom ljeta. Sve ovo praćeno je velikim interesom Posušana, ali i gostiju koju redovno popune plato i kinodvoranu na kom se održavaju smotre. Tu je i jedinstven događaj koji ima za cilj očuvati našu ikavicu te potiče autore da stvaraju poeziju i prozu na narodnom dijalektu. Zahvaljujući entuzijazmu i pisaca i naših posuških profesora svjetlo dana je prije nekoliko godina ugledao i Zbornik radova ikavice, kao trajni zapis budućim generacijama. Još jedna komponenta koja promiče obilježja našeg kraja jeste i kuhinja naših starih, koju su mogli vidjeti i kušati posjetitelji Gastro festivala. On se organizirao početkom mjeseca u prekrasnom ambijentu netaknute prirode u Parku prirode Blidinje. S ovim događajem zatvoren je ovogodišnji program.

Još bogatije, još atraktivnije

Na pitanje što posjetitelje Posuškog lita očekuje u godini ispred nas, iz radnog tijela za provedbu manifestacije kažu kako će se truditi da program bude još bogatiji i privlačniji širokom krugu posjetitelja. Svake godine novim detaljima se daje na atraktivnosti stalnih događaja, rekli bi aduta Posuškog lita. Tako će se iduće godine raditi na tome uz uvođenje novih sadržaja.

„Tu su vrata otvorena i svim udrugama i pojedincima da kroz prijave sudjeluju u kreiranju programa lita. Ne sumnjamo, po iskustvu iz prošlih godina, u kreativnost i sposobnost naših ljudi. Još jedan bitan aspekt je i promocija cjelokupne manifestacije kojoj smo ozbiljnije pristupili kroz ciljana oglašavanja. Na tome ćemo i dalje raditi, a sve u cilju privlačenja što većeg broja posjetitelja, čiji će boravak u Posušju sigurno biti ugodan i sadržajan“ – poručio je načelnik općine Posušje Ante Begić.

Večernji list BIH

OGLASI

Loading