Select Page

POSUŠKO VUČIPOLJE: Raste i kanadska šljiva

POSUŠKO VUČIPOLJE: Raste i kanadska šljiva

Posušje ima nekoliko prelijepih krajolika o kojima je dosta pisano i zapisano i na portalima.

Uz Zagorje, Podbilu, Posuški Gradac, Tribistovo spominje se ovih nadolazećih proljetnih dana i bajkovito Vučipolje. Tu su još neke stare staje ali i nove vikendice. Tu je poznati izvor Šipak s čistom voidom. Mnogi su u tom kraju uredili voćnjake i vrtove pa tako i sadnju šljiva -domaćih ali i onih koje su “pristigle” iz daleka pa čak i kanadska šljiva našla se na tom području u obitelji Veljka Lončara.

Obrezuje je Zvonko Galić koji nam je potvrdio kako je to prelijepi krajolik u koji mnogi hite i u proljeće i ljeto, ali i zimi. Zvonko je za portal Posušje.net potvrdio kako je ta šljiva dar za pripremu odličnih pekmeza ali ne i za rakiju kao od ramske šljive. Isto tako primjetio je kako već počinju cvjetati bajami ali i drijenovi (na slici). Još je nekih voćaka koje cvjetaju a mnogi i ne znaju njihov pravi naziv.

Ono što se priča o Vučipolju je Šimića pećina i zdrava voda iz izvora Šipak. Nekada se čekalo satima kako bi se napunila burila (na slici) jer nije bilo vode osim u malim čatrnjama i ponekim izvorima (Zečica, Borasi). No, susjedno jezero na Tribistovu napojilo je posuški kraj vodom pa su burila tek davna priča za sjećanja.

Posušje.net/PC

OGLASI

Loading