Select Page

Poticaje će moći dobiti samo registrirana poljoprivredna gazdinstva

Poticaje će moći dobiti samo registrirana poljoprivredna gazdinstva

Poljoprivredni poticaji u budućnosti bi se trebali dijeliti transparentnije, a kao jedan od uvjeta za dobivanje novca jest i prijava u elektronički registar poljoprivrednih gazdinstava kojim apliciraju za poticaje.

Zbog toga je nedavno federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u razgovoru s ministrima i predstavnicima resornih županijskih ministarstava za poljoprivredu, pozvao županijska ministarstava da se angažiraju u pozivanju poljoprivrednika da ažuriraju svoje podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata do 31. ožujka kako bi mogli uspješno provesti novi softver za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju te omogućiti nesmetano apliciranje na poticaje.

Uvođenje ovoga softverskoga rješenja, kako tvrde u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, početak je informatizacije obrade novčanih poticaja u poljoprivredi u FBiH.

Bit će uskoro promoviran Farmer portal koji bi trebao poslužiti poljoprivrednicima kao koristan instrument preko kojega će imati uvid u stanje svoga imanja i status tekućih zahtjeva za poticaje, javlja Vecernji.ba.

Nova pravila nalažu da se svaki poljoprivrednik mora upisati u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, koji je obvezan za pravne osobe koje su registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom sudu, kao što su gospodarska društva, zadruge, obrtnici registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom tijelu, kao i obiteljska poljoprivredna gazdinstva.

Ako nisu upisani u registar, ne mogu podnositi zahtjeve za novčanu potporu i druge oblike potpore u poljoprivredi niti se mogu prijaviti za bilo koji oblik financijske pomoći koja se daje iz pretpristupnih fondova EU-a.

U spomenuti registar mogu se upisati i fizičke i pravne osobe koje nemaju status poljoprivrednog gazdinstva, ali žele ostvariti pravo na novčane potpore koje se daju za ruralni razvoj.

Ona poljoprivredna gazdinstva koja apliciraju za novčane poticaje obilazit će inspekcija kako bi obavila kontrolu u fazi proizvodnje na terenu potencijalnih korisnika, kao i u tijeku prikupljanja i obrade dokumentacije vezano uz proizvodnju.

Prije dostavljanja zahtjeva Federalnom ministarstvu poljoprivrede nadležni će poljoprivredni županijski inspektori, odnosno ovlašteni službenici županijskih ministarstava, ovlašteni službenici Federalnoga ministarstva i Federalna poljoprivredna inspekcija vršiti kontrolu u cilju namjenskoga utroška sredstava.

Kontrolu nad realizacijom svih mjera utvrđenih ovim programom, uključujući i kontrolu izdane dokumentacije koju dostavlja korisnik, vršit će ovlašteni službenici Federalnoga ministarstva i Federalna poljoprivredna inspekcija.

vecernji.ba

OGLASI

Loading