Select Page

POTPUNA REKONSTRUKCIJA: Cesta Široki Brijeg – Posušje dobit će treći prometni trak

POTPUNA REKONSTRUKCIJA: Cesta Široki Brijeg – Posušje dobit će treći prometni trak

Cesta Široki Brijeg – Posušje u ovoj godini bi trebala doživjeti potpunu rekonstrukciju kako bi u konačnici dobila treći prometni trak. Dodatni prometni traci trebali bi se u iduće četiri godine izgraditi na većem broju prijevoja diljem BiH. Također, u ovoj godini je planom poslovanja JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. Sarajevo planiran početak izgradnje južne obilaznice u Mostaru, prijevoja Karaula, nove magistralne ceste od Izačića do Bihaća, ceste Stolac – Neum, piše Večernji list.

Spomenutim planom obuhvaćene su četiri skupine projekata, od sanacije postojećih do izgradnje novih cesta i tunela. Nakon što se o planu izjasnila Vlada Federacije BiH, ovaj tjedan je o modernizaciji cesta u Federaciji Bosne i Hercegovine raspravljalo i Vijeće ministara BiH. Naime, Vijeće ministara BiH prihvatilo je na svojoj posljednjoj sjednici inicijativu Ministarstva financija i riznice te odredilo izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske investicijske banke “Modernizacija cesta Federacije Bosne i Hercegovine” vrijednog 50 milijuna eura. “Ovaj projekt uključuje izgradnju novih dionica cesta i trakova za spora vozila, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih točaka te saniranje tunela i mostova radi poboljšanja sigurnosti prometa na 35 cestovnih dionica u Federaciji Bosne i Hercegovine u ukupnoj dužini od 290 km. Ukupni projektni troškovi procjenjuju se na 150 milijuna eura, a financirali bi se sredstvima međunarodnih financijskih institucija, od čega je 50 milijuna eura osigurano iz ovog kredita Europske investicijske banke s rokom otplate na 20 godina, uključujući pet godina počeka”, priopćeno je sa sjednice Vijeća ministara. “Mi smo do sada provodili proces rehabilitacije cesta, što je značilo rezanje, skidanje dijela asfalta, krpanje i navlačenje novog sloja asfalta sa sitnim popravcima oko ceste”, kazao je nedavno Filip Vujeva, direktor JP Ceste Federacije BiH, dok projekt modernizacije cesta podrazumijeva veću i zahtjevniju reparaturu.

Da ceste diljem Federacije BiH trebaju ozbiljnu rekonstrukciju, govori činjenica da su stare od 50 do 60 godina. Modernizacija cesta tako, između ostaloga, podrazumijeva zahvat uz rub ceste i promjenu kolnika s tim da treba napomenuti da su ceste građene za potpuno drugačije standarde i količinu prometa nego što je to danas praksa. Odnosno, ceste su pravljene za mnogo manje automobila nego što ih se danas vozi po njima. “Proizlazi da na dijelu tih cesta, odnosno osovina moramo izvršiti korekciju i dovesti ih u stanje da odgovaraju današnjim standardima”, kazao je Vujeva.

OGLASI

Loading