Select Page

Vrtoglave cijene grobnica u BiH

Vrtoglave cijene grobnica u BiH
Uz prosječnu plaću od 1.126 KM i sindikalnu potrošačku košaricu od gotovo 2.668 KM – stanovnici BiH pravi su mađioničari u preživljavanju.

O minimalnim mirovinama od 424 KM da i ne govorimo. Upravo ti najugroženiji među nama nose breme strepnje do kraja života.

Naime, brojni umirovljenici u BiH nemaju osiguranu bezbrižnu starost. Naprotiv, primorani su jesen svog života provoditi u grču svakodnevne borbe za golu egzistenciju i s mislima o još jednom ogromnom trošku – vlastitom pokopu.

Jer, apsurd življenja u BiH leži u groznoj činjenici da građani ove države ne dočekaju svoj mir ni nakon što zauvijek zatvore oči, nego umiru s tegobnom i mučnom posljednjom mišlju, a to je gdje će biti pokopani, piše Večernji list.

I dok u uređenim zemljama građani mogu kupiti i pripremiti grobno mjesto, mnogim stanovnicima BiH taj izdatak je neizvediv. Jednostavno, cijene grobnih mjesta u BiH su previsoke. Građani za grobno mjesto u najvećim bh. gradovima moraju izdvojiti i po nekoliko tisuća maraka.

Gradska mrtvačnica Bijeli brijeg Mostar gospodari grobljima MaslineSmrčenjaci i Šoinovac. Provjerili su kakve su cijene te ima li više uopće slobodnih mjesta. U grobljima Masline i Smrčenjaci svi kapaciteti su popunjeni. Mjesta za nove grobnice više nema.

Obitelji koje odranije imaju napravljene grobnice ne moraju se brinuti gdje će pokopati svoje pokojnike. Drugi su prisiljeni tražiti nove lokacije.

Trenutačno se grobnicu može kupiti samo u groblju Šoinovac. Cijena ozidane grobnice s dva mjesta s poklopnicama je 3.600 maraka odnosno 7.000 maraka s četiri mjesta, informacija je koju su novinari Večernjaka dobili iz Gradske mrtvačnice. K

ao opcije ostaju još groblja u prigradskim naseljima ili na lokacijama izvan grada, a mjesta za proširenje postojećih groblja u Mostaru više nema. S druge strane, na sarajevskom groblju Vlakovo grobno mjesto stoji 1.100 KM, dok dvostruka grobnica na gradskom groblju Bare u Sarajevu na pravoslavnoj parceli stoji 5.000 KM.

Na istom groblju kompletna grobnica od granita sa spomenikom u središnjem dijelu, a u koju mogu biti položena tri lijesa, stoji 6.000 KM. U manjim mjestima cijene su i upola niže.

Kako je za Nezavisne kazao Željko Grbić, direktor Gradskog groblja Banja Luka, groblje na Pobrđu je popunjeno, dok u Vrbanji ima slobodnih mjesta za ukop. Prema njegovim riječima, uređeno grobno mjesto u Vrbanji stoji 1.400 KM s uračunatim PDV-om i predviđeno je da se tu mogu pokopati dvije osobe. Grobno mjesto u banjolučkom groblju u Drakuliću stoji 1.000 KM.

U oglasima se na groblju u Trnu (Banja Luka) može pronaći grobno mjesto za dva lijesa za 3.500 KM, a kako je objašnjeno, riječ je o novoj i nekorištenoj grobnici od mramora. Može se pronaći i grobnica u novom dijelu Rebrovačkog groblja, a za koju je potrebno izdvojiti gotovo 10.000 KM.

Osim toga, na gradskom groblju na Pobrđu prodaje se dvostruko grobno mjesto, u koje se mogu položiti četiri lijesa, sa spomenikom za 14.000 KM, s tim da je u opisu navedeno kako je lokacija neposredno ispod kapele na gradskom groblju.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading