Select Page

Potvđeno: U prijedorskim Tukovima u pitanju virus H5N8

Potvđeno: U prijedorskim Tukovima u pitanju virus H5N8

Veterinarski fakultet u Sarajevu potvrdio je prisustvo virusa visoko patogene influence ptica, podtip H5 u jednom domaćinstvu sa ekstenzivnim držanjem domaće peradi u naselju Tukovi, na području grada Prijedor, priopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Sva nadležna tijela su odmah obaviještena i održan je hitni sastanak predstavnika Ureda za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske i Veterinarskog instituta Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ u Banja Luci. Na sastanku je dogovoreno da se hitno pozove krizni štab grada Prijedora i formira grupa lokalnog centra za kontrolu bolesti koja će biti zadužena za koordinaciju provođenja mjera na terenu. U skladu sa odredbama Pravilnika o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica dogovoreno je hitno provođenje propisanih mjera, uključujući proglašavanje zaraženog i ugroženog područja, zabranu kretanja i držanja peradi na otvorenom, popis imanja i mjere nadzora.

Odmah po održavanju sastanka pristupilo se sanaciji žarišta, pri čemu je obavljena depopulacija peradi na zaraženom imanju, uklanjanje leševa uginule peradi i provođenje mjera dezinfekcije.

“U ovom trenutku u toku je laboratorijska dijagnostika za utvrđivanje podtipa N virusa. Pretpostavlja se da se radi o istom podtipu koji se u proteklom periodu javlja na području cijele Evrope, odnosno H5N8, koji do sada nije izazivao obolijevanje ljudi, međutim do konačne laboratorijske potvrde nije moguće sa sigurnošću potvrditi ovu informaciju”, ističe se u priopćenju.

“Iako je Ured za veterinarstvo BiH već apelirao putem medija da svi vlasnici peradi pojačaju na svojim imanjima provođenje biosigurnosnih mjera i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica, još jednom koristimo priliku da istaknemo značaj provođenja ovih preventivnih mjera”, priopćeno je.

akta.ba

OGLASI

Loading