Select Page

POVIJEST: Posuški kraj u starijim fotografijama

POVIJEST: Posuški kraj u starijim fotografijama

Mnogi Hrvati vole svoj dragi kraj, krš, kamen, sunce, pismu. Tako Posušani i Hercegovci vole sve svoje ljepote i vrijednosti pa i gangu, stare običaje i posebice dragi kamen.

U Posuškom litu obilje je priredbi i predstava pa će i raseljeni Posušani moći vidjeti i doživjeti brojne zanimljive priredbe i događaje.

Tijekom Posuškog lita su i susreti domačih i raseljenih od Rakitna, preko Tribistova, Osoja, Čitluka (Bage i Ramljaci) pa sve do Zavelima. Na susretima se mnogi vraćaju u svoju zanimljivu prošlost – kamene kuće, suhozidine, stare hrastove (Bagin dub) a na Rastovačkom polju je i proslava sv. Ilije uz bogat program KŠD “Ilijino Brdo” i susrete. Nešto se i zaboravlja, kao konjske utrke, a bikijade su još dobro posjećene.

Mnogi se stariji prisjećaju curskih sila i svih događaja koji pomalo padaju u zaborav. Ipak, Silo na ognjištu, Etno fest u Podbiloj, susreti Rakićana i mnogih drugih ožive stara vremena i bogatu baštinu cijelog posuškog kraja. Gangašice iz posuškog kraja pjevale su i u SAD-u kao i gangaši na sve strane.

Ono što mnoge raduje jest rad HKUD-ova u posuškom kraju i veliki broj mladih koji vjerno čuvaju svoje kulturne tradicije. I ovih nekoliko slika potvrda su bogate prošlosti i vjernog čuvanja svoje baštine diljem Hercegovine pa i u svijetu gdje žive raseljeni Posušani.

Posušje.net (pc)

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading