Select Page

Požar u pariškoj katedrali pod kontrolom, pogledajte kako sada izgleda Notre Dame

Požar u pariškoj katedrali pod kontrolom, pogledajte kako sada izgleda Notre Dame

Požar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.

Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.

Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje glavnog zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela. Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

– Najgore je izbjegnuto – izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći. Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.

– Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života – izjavio je Macron ispred katedrale koja je još u plamenu.

– Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda – izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.

vecernji.ba

OGLASI

Loading