Select Page

PREDAJU SE PRIJAVE: Danas počinju upisi – srednjoškolci i brucoši pred životnim odlukama

PREDAJU SE PRIJAVE: Danas počinju upisi – srednjoškolci i brucoši pred životnim odlukama

Danas počinju upisi – srednjoškolci i brucoši pred životnim odlukamaNikad veće gužve na fakultetima. Dok “stari” studenti ispunjavaju prijavnice za ispit kako bi upisali sljedeći semestar, bivši srednjoškolci pokušavaju upisati prvi semestar. Danas se predaju dokumenti. A hoće li se upisati, uskoro će znati?

Pred njima je neko drugo životno razdoblje. Na njihovim još dječjim licima vidi se zabrinutost. Ulaze u neki drugi svijet. Tu je od sada njihovo prebivalište. Oni će ovdje, ako bude sve po planu, provesti sljedećih pet-šest pa i više godina. Još jednom moraju dobro “prokontati”. Naime, odluka o izboru je već “pala”, no, nije loše još jednom razmisliti.

Širok i raznovrstan izbor

Više od 35 tisuća svršenih srednjoškolaca u BiH, pokušava se upisati na jedan od fakulteta. Pred njima je širok izbor i fakulteta i struka. Ima i dovoljno mjesta. Tako je u Federaciji za buduće studente rezervirano oko 25 tisuća mjesta na državnim sveučilištima, te oko 2500 mjesta na privatnim fakultetima. Za one koji se odluče na neku vjersku školu, neće biti problema, ima mjesta za oko 400 polaznika. Budući studenti koji su ove godine završili srednju školu počeli su s predajom dokumentacije za upis na fakultete na državnim sveučilištima u Republici Srpskoj, a mogu to uraditi do 27. Mjesta ima za 7249 redovitih i izvanrednih studenata, a polaganje prijemnih ispita je 30. lipnja, dok će rezultati biti objavljeni 4. srpnja.

Danas počinju prijave za razredbeni postupak za upis na sveučilišne preddiplomske studije fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Ne treba žuriti, traje čitav tjedan, do 27. lipnja. Za one koji se odluče studirati na Sveučilištu u Mostaru, za akademsku 2014./2015., planirano je 4352 mjesta na preddiplomskim studijima, te 1990 mjesta na diplomskim. To je, u odnosu na akademsku godinu koja je već pri kraju, više za 315 mjesta.

Jedan od razloga povećanja broja mjesta na preddiplomskom studiju je raznovrsnija ponuda na nekim fakultetima. Sljedeće godine najviše novina bit će na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Tako su ponuđeni smjer fizike, geografije i kemije, svi kao jednopredmetni, a dosad su bili u kombinaciji s nekim predmetom. Na tom fakultetu uveden je i novi smjer tehnika, te na zahtjev Srednjobosanske županije i glazbeni smjer – Kreševo. Na ovom fakultetu je i novina na diplomskom studiju gdje se otvara specijalistički diplomski stručni studij sigurnost. I na Fakultetu strojarstva otvara se novi stručni studij sigurnost i zaštita. Fakultet zdravstvenih studija će ove godine otvoriti novi preddiplomski studij primateljstva, a Filozofski studij odnose s javnošću, te na zahtjev Vlade Distrikta Brčko takav odjel će biti otvoren i u Brčkom. Na koncu i novi smjer na Građevinskom fakultetu; arhitektonsko urbano inženjerstvo.

– Vjerujem da će svršeni srednjoškolci na našem sveučilištu pronaći što ih zanima jer ove godine imamo veliku ponudu – rekao je Vojo Višekruna, pomoćnik rektorice na Sveučilištu.
Upis u srednju školu

Danas su velike gužva i pred srednjim školama, točnije pred njih većina. Razlog je isti kao i kod njihovih starijih kolega. Pred njima je upis u prve razrede srednjih škola u školskoj 2014./2015. godini. Tako, svršeni osnovci u Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Hercegovačko-netvanskoj županiji, danas podnose prijave, a mogu to učiniti i sutra. I oni su dugo vagali koju školu upisati? Dok pred studentima stoje prijemni ispiti, upisnicima u srednju školu za upis trebaju bodovi, koji se ostvaruju, uglavnom, uspjehom u školi,

Do 26. lipnja će biti objavljeni rezultati, a upis je 27. lipnja. Ako se ne uspijete upisati, ima još dva kruga, jedan od njih je već 30. lipnja. Tu je i jesenski upisni krug, nitko neće ostati neupisan.

VLM

OGLASI

Loading