Select Page

Predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa na prijemu kod Općinskog načelnika

Predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa na prijemu kod Općinskog načelnika

Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, u pratnji supruge i unuke, posjetio je danas Općinu Posušje, te je tom prigodom upriličen prigodan prijem. Na njemu su uz goste, nazočili Općinski načelnik Branko Bago, njegovi pomoćnici, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića Zvonimir Širić, te fra Milan Lončar.

img-1686

U ovoj, 2018., Vinka Sablju je Večernji list proglasio Osobom godine u dijaspori, a prestižno priznanje mu je uručila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Zbog ovog priznanja, odnosno doprinosa promicanju Hrvata, Hercegovine pa i svoga Posušja u svijetu na ovaj način, na samom početku prijema, Općinski načelnik je g. Sablji uručio kamenu skulpturu sa službenim znakovljem općine i posvetom.

img-1692

A upravo o životnom putu i radu cijenjenog gosta govorio je fra Milan Lončar, koji za vrijeme misionarskih dana u Švicarskoj upoznao Vinka Sablju.

Tako je naveo da je Vinko, rođen u Poklečanima, nakon završene osnovne i srednje medicinske škole otišao u Švicarsku gdje se usavršavao, stekao visoku stručnu naobrazbu, te se aktivirao u društvenim i nacionalnim područjima.

Suosnivač je Hrvatskog svjetskog kongresa za Europu, Tajnik za iseljeništvo u HDZ-u, voditelj Hrvatske Zajednice Buch-Werdenberg. Koordinator je izgradnje Doma hrvatskih branitelja u Vukovaru, a pomaže u obnovi i franjevačkih samostana i Mostaru i Tolisi. Također pomaže izgradnju posuške crkve, te muzeja U kući oca mojega, obnovu Borova Naselja. Pored humanitarnog rada, radi i na povezivanju potomaka Hrvata. Tako je suorganizator 4. Hrvatskih svjetskih igara u domovini. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata i više odličja.

Današnji prijem g. Sablje korak je u zbližavanju zavičaja i iseljeništva. Tako se u ovom svjetlu, već najavljuju nastupi domaćih KUD-ova u inozemstvu, te mogućnost pomoći u izgradnji nove posuške osnovne škole. Također, jedna od zajedničkih ideja je izgradnja spomen obilježja za sve hrvatske žrtve.

OGLASI

Loading