Select Page

Predstavljen roman Tri tajne autorice Miljenke Koštro

Predstavljen roman Tri tajne autorice Miljenke Koštro

Večeras je u kinodvorani u Posušju, u organizaciji HKD Napredak Podružnice Posušje, predstavljen roman Tri tajne autorice Miljenke Koštro.

Djelo su nazočnoj publici predstavili književnica Radica Leko te književnik i novinar Radio Splita Mladen Vuković. Autorica ovim novim rukopisom željela je prikazati život druge polovine prošloga stoljeća jednog imaginarnog mjesta koje može biti bilo koje mjesto zapadne Hercegovine, unutarnje Dalmacije, Zagore, ili sličnih sredina. Likovi romana žive u skromnom okruženju, s više životne mudrosti i iskustva nego li naobrazbe. Njihove prosudbe uokvirene shvaćanjem sredine te sa osobnim stavovima koji su pod utjecajem prenesenog značenja mjesnih priča, vrlo često nam bivaju nerazumljive iz današnje perspektive.

Događaji su ispričani kronološkim slijedom, ali se književnica Koštro poigrala i retrospekcijom u epistolarnom pripovijedanju – u bilješkama i zapisima glavnog lika, a nazočnost ikavice i njezino uklapanje u hrvatski jezični standard, još je jedna vrijednost ovoga proznog djela jer oživljava i čuva ikavicu koja se gubi i zaboravlja.

Treba još reći kako su gosti programa bili Andrija Stojić, predsjednik Matice hrvatske Čitluk koja je ujedno i nakladnik ovog djela i slikarica Anđelka Hrkać koja je u sklopu ovog događaja upriličila izložbu svojih radova. U glazbenom dijelu nastupio je napretkov Dječji zbor Cvrčak.

OGLASI

Loading