Select Page

KUD Vrisak na Državnoj smotri izvornog folklora Hrvata u BiH

KUD Vrisak na Državnoj smotri izvornog folklora Hrvata u BiH

U Mostaru je, ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, održana Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH.

Manifestaciju su organizirali Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH).

”Svake godine na Smotri se prezentiraju najkvalitetnija kulturno umjetnička društva iz BiH, koja baštine višestoljetnu tradicijsku kulturnu baštinu Hrvata, u raskoši svojih izvornih nošnji, plesova, glazbala, napjeva i običaja”, rekli su za Bljesak.info organizatori.

Smotra je ocjenjivačkog karaktera i među najkvalitetnijim izvođačima organizatori biraju društva iz BiH za sudionike na drugim smotrama folklora i to za Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala te Državnu smotru Hrvatskog sabora kulture.

Članovi Ocjenjivačke komisije su istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi iz BiH i Hrvatske.

Na smotri su, u revijalnom dijelu, nastupila i kulturno-umjetnička društva predstavnici drugih naroda u BiH kao i gosti iz Hrvatske, a među njima i HKUD Vrisak iz Vira, općina Posušje.

Nakon službenog dijela ocjenjivačkog programa smotre slijedi zabavni program za sve posjetitelje i izvođače, koje će zabavljati klapa ”Grga”.

”Ovim smo se još više približili izvornom prikazu običaja, i napravili jednu prekrasnu razglednicu Bosne i Hercegovine te saznali mnogo novih stvari o povijesti mjesta u kojima smo bili. U bogatom programu ove smotre pored prekrasnih prikaza tradicije vidjeli smo svu raskoš i ljepotu mjesta u kojima naš narod živi”, naveli su organizatori.

Bljesak.info

OGLASI

Loading