Select Page

Predstavljena knjiga „Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do danas“

Predstavljena knjiga „Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do danas“

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predstavljena je knjiga „Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. do danas“ prof. dr. sc. Marije Musa.

„Javna komunikacija je poseban društven fenomen, to je medij koji očituje položaj nekog standardnog jezika u društvu. U sferi javne komunikacije odlučila sam istražiti položaj hrvatskog jezika u tom dugom razdoblju administrativno-funkcionalnom i publicističkom stilu“- rekla je dr. Musa.

Dodala je kako je na planu novinarsko-publicističkog stila istražila, obradila i opisala jezik dnevnih novina poput Oslobođenja, Slobode i Dnevnog lista te nekoliko vjerskih godišnjaka, dok je na planu administrativnog stila istražila, obradila i opisala jezik službenih listova različitih razina vlasti. Posebnu pozornost autorica je posvetila jeziku elekroničkih medija javnih radio-televizijskih servisa Federacije BiH.

„Unatoč zakonskim rješenjima koja su relativno povoljna, jer ustavnim i republičkim zakonima hrvatski jezik je od 1945. godine do danas službeni jezik u ondašnjoj Jugoslaviji i sada u BiH. To je jedan od tri službena jezika u BiH i nema svoje pravo mjesto u javnoj komunikaciji, nije zastupljen u onom smislu u kojem bi jedan standardni jezik, jednog konstitutivnog naroda, trebao biti zastupljen.“ –istaknula je dr. Musa.

Uz autoricu knjigu su predstavili dr. sc. Mario Grčević, izv. prof., Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Katica Krešić, izv. prof., Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Slaven Pehar, dipl. ing., Školska naklada Mostar, a organizatori su Sveučilište u Mostaru, Filozofski fakultet i Školska naklada d.o.o., Mostar.

Posušje.net/Renata Alpeza

OGLASI

Loading