Select Page

Prerasli smo Nizozemce, Hercegovci najviši muškarci na svijetu!

Prerasli smo Nizozemce, Hercegovci najviši muškarci na svijetu!

Nizozemci su do sada smatrani najvišim muškarcima na svijetu s prosječnom visinom od 1,83 metra. Novi podaci pokazuju da su muškarci iz Bosne i Hercegovine još viši, piše Američki odbor za znanost i zdravlje (ACSH).

Bosna i Hercegovina je multietnička država s građanima različitog genetskog porijekla. Zbog faktora kao što su genetika, religija i socioekonomija, stanovnici BiH jako variraju u visini.

U nekim regijama Hercegovci visoki 1,84 ili viši

Međunarodni tim znanstvenika istočne Europe predvodio je Pavel Grasgruber sa češkog sveučilišta Masaryk. Istražili su 37 gradova i izmjerili visinu 3192 muškarca između 17 i 20 godina.

Otkrili su da najviši građani žive u Hercegovini i prosječno su visoki 183,6 cm, samo 0,2 cm niži od Nizozemaca. Međutim, u nekim regijama Hercegovine prosječna visina muškarca je 1,84 metra ili čak viša.

Visina ovisi o genima i prehrani

Znanstvenici vjeruju da na visinu utječu 2 osnovna faktora.

Jedan od njih je genetski faktor Y haplotip I-M170. Istraživanja pokazuju da je porast ovog genetskog profila povezan s rastom visine stanovništva. U Nizozemskoj oko 35 posto muškaraca ima ovaj genetski profil, a u Hercegovini ga ima preko 70 posto muškaraca. Prema ovim rezultatima, prosječni Hercegovac mogao bi biti visok 1,9 metara.

Odgovor na pitanje zašto njegova prosječna visina ipak nije 1,9 metara znanstvenici su pronašli u drugom faktoru, prehrani. U državama s prehranom bogatom proteinima iz svinjetine, mliječnih proizvoda, jaja i ribe muškarci su viši. Oni koji većinu proteina unose iz žitarica su niži, prenio je Index hr.

Grasgruber tvrdi da veliku ulogu ima religijska zabrana konzumiranja svinjetine

Istraživanje je pokazalo da je prehrana Nizozemaca bogata proteinima, dok ih Hercegovci ne unose toliko i zato ne dostižu puni genetski potencijal za visinu.

Prehrana u Hercegovini također je uvjetovana siromaštvom u pojedinim dijelovima, a Grasgruber tvrdi da veliku ulogu ima i muslimanska zabrana konzumiranja svinjetine. Vođa tima znanstvenika najavio je ponovo istraživanje u 2040. godini, kada očekuje da će Hercegovci definitivno biti viši od Nizozemaca.

prvi.tv

OGLASI

Loading