Select Page

Prije 2 godine, na današnji dan, napustio nas je general Slobodan Praljak. Neka mu je laka Hrvatska zemlja!

Prije 2 godine, na današnji dan, napustio nas je general Slobodan Praljak. Neka mu je laka Hrvatska zemlja!

Dok je sudac čitao pravomoćnu presudu Praljku, ovaj ga je prekinuo usred rečenice rekavši: ‘General Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu.’ Potom je ustima prinio bočicu te ispio tekućinu za koju će kasnije biti potvrđeno da se radilo o cijankaliju

Na današnji dan prije 2 godine u sudnici Haškog suda, tijekom izricanja pravomoćne presude za ratne zločine nad muslimanima u srednjoj Bosni, Slobodan Praljak, bivši načelnik stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO), iznenada je, ispivši otrov iz bočice, počinio samoubojstvo. Preminuo je nedugo potom u bolnici gdje je iz sudnice prebačen helikopterom.

Kritike Hrvatskoj zbog komemoracije Praljku

Unatoč brojnim kritikama izvana, 11. prosinca 2017. godine za pokojnog Praljka u Zagrebu je održana komemoracija na koju su došla i dvojica ministara iz Plenkovićeve vlade – ministar obrane Damir Krstičević i ministar branitelja Tomo Medved.

Praljak je bio general-pukovnik HV-a i HVO-a.

Bio je predstavnik MORH-a u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i HVO-u i načelnik Glavnog stožera HVO-a tijekom ratne 1993. godine u Bosni i Hercegovini. Prije toga je sudjelovao u Domovinskom ratu. Kao dragovoljac je početkom rujna 1991. otišao u Sunju gdje je uskoro postao zapovjednikom obrane tog mjesta. Tijekom rata u BiH Praljku se pripisuje odgovornost za rušenje Starog mosta u Mostaru, a on je tvrdio da je most srušen aktiviranjem eksploziva postavljenog na lijevoj obali Neretve gdje je bio položaj Armije BiH. U haškoj presudi “šestorici” navedeno je da je Stari most bio legitiman vojni cilj kojim se koristila Armija BiH. S mjesta zapovjednika HVO-a otišao je na vlastiti zahtjev.

Praljak je u Zagrebu završio tri fakulteta. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu, potom filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu, a na koncu je diplomirao i na Akademiji za kazalište, film i televiziju, sve to od 1970. do 1972. godine. Bio je kazališni i filmski redatelj, a posjedovao je niz nekretnina i bio vlasnik nekoliko tvrtki.

Koordinacija braniteljskih udruga iz Posušja organizira paljenje svijeća

U petak, 29. studenog 2019. s početkom u 17 sati ispred spomen obilježja na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju Koordinacija braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Herceg Bosne Posušje organizira paljenje svijeća za pokojnog generala Slobodana Praljka. Tom prigodom bit će obilježena druga obljetnica njegove smrti.

Iz Koordinacije pozivaju sugrađane da im se pridruže te da zajedno odaju počast generalu i svim našim braniteljima.

posuski.info

OGLASI

Loading