Select Page

PRIPREME ZA JUBILARNI, 25. MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA U MOSTARU TEKU PLANIRANO I PRIVODE SE KRAJU

PRIPREME ZA JUBILARNI, 25. MEĐUNARODNI SAJAM GOSPODARSTVA U MOSTARU TEKU PLANIRANO I PRIVODE SE KRAJU

Još samo nekoliko dana ostalo je do početka jubilarnog, 25. Međunarodnog sajma gospodarstva 2024. Na sajmu se užurbano privode kraju radovi uređenja štandova i paviljona za doček brojnih izaslanstava koja će nazočiti svečanosti otvaranja u utorak, 16. travnja.

Natjecateljski duh

– Stigli smo 2. travnja i radimo na postavljanju štandova. Sve ide kako smo planirali, ovo nam je već dvadeseti put da dolazimo u Mostar postavljati štandove, tako da smo uhodani u ovom poslu – kazao nam je majstor za štandove Nenad iz Orahovice. Iako se štandovi u paviljonima tek montiraju i slažu kao lego-kockice, vidljivo je kako su u odnosu na prethodna izdanja znatno kvalitetniji, glamurozniji i ljepši. Očito je kako je kod izlagača prisutan određen natjecateljski duh i ne žali se odriješiti vrećica kako bi štand bi što bolji. Svi se na ovom sajmu žele predstaviti u najboljem mogućem izdanju.

U Upravi Sajma zatekli smo također živo ozračje. – Telefoni ne prestaju zvoniti, jedni traže štandove, drugi akreditacije i pozivnice – kažu nam vrijedne zaposlenice Sajma. Naravno, sve se odvija pod budnim oko direktorice Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak, koja je na čelu ove najznačajnije gospodarske manifestacije u BiH više od 20 godina. – Zadovoljni smo, ove smo godine imali popunjene kapacitete dva mjeseca ranije, tako da imamo laganu situaciju i bez stresa se možemo posvetiti protokolu te dočeku izaslanstava u utorak na svečanosti otvaranja sajma – kazala nam je Bošnjak.

Prema najavi, očekuje se kako će Mostarski sajam otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Iako su sutradan izbori u Hrvatskoj, Plenković će ipak stići u Mostar, a potvrdio je to na nedavno održanoj konferenciji za novinare u Mostaru veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić. Hrvatska je zemlja partner ovogodišnjeg sajma. S druge strane, u sklopu sajma bit će organiziran i promotivni let na liniji Beograd – Mostar kojim će u Zračnu luku Mostar sletjeti visoko izaslanstvo Republike Srbije predvođeno predsjednikom Aleksandrom Vučićem koji bi također trebao nazočiti otvaranju Međunarodnog sajma u Mostaru.

Svečanost otvaranja izravno će prenositi javni servis BHRT, a lijepu sliku iz Mostara poslat će više do 200 akreditiranih novinara koji će pratiti zbivanja na sajmu. Inače, u dva velika moderno uređena zatvorena paviljona te na vanjskom dijelu, ukupne sajamske površine veće od 30.000 četvornih metara, bit će predstavljeno oko 800 izlagača iz tridesetak zemalja. Uz izložbeni dio, Sajam je pripremio raznolik i edukativan konferencijski program koji mu daje dodatnu dimenziju. Bit će organizirani susreti gospodarstvenika te brojne konferencije u organizaciji Gospodarske komore Federacije BiH, Sveučilišta u Mostaru, FIPA-e, Vanjskotrgovinske komore BiH.

U konferencijskom dijelu teme su uglavnom vezane uz europsku perspektivu BiH, poput konferencije “EU – perspektive za BiH i iskustva RH”, a bit će podijeljena u tri panela. Prvi panel predstavlja prednosti ulaska Hrvatske u EU i što očekuje BiH, drugi internacionalizaciju i prekograničnu suradnju, a treći održivo poslovanje – prilike za pozitivne promjene. Na njima će sudjelovati mnogi gospodarstvenici iz BiH i Republike Hrvatske.

VL

OGLASI

Loading