Select Page

Proces uspostave zemljišne knjige za k.o. Posušje i Bešlići

Proces uspostave zemljišne knjige za k.o. Posušje i Bešlići

U općini Posušje u tijeku je proces uspostave zemljišne knjige za katastarske općine Posušje i Bešlići.

Općinski sud u Širokom Brijegu uputio je javni poziv svima koji imaju nektretnine u spomenutim katastarskim općinama da prijave svoje pravo do 14. rujna Općinskom sudu u Širokom Brijegu ili u uredu izdvojene jedinice Zemljišnoknjižnog ureda u općini Posušje, uz mogućnost produljenja roka za najmanje 90 dana na temelju osnovanog zahtjeva.

Riječ je o procesu uspostave i zamjene zemljišne knjige, koji se provodi u okviru Projekta registracije nekretnina, a koji je pokrenula Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove. On se odnosi na usklađivanje podataka iz katastra i zemljišne knjige za urbano područje Federacije. Kroz Projekt je predviđen prijenos podataka iz Knjige položenih ugovora (KPU) u zemljišnu knjigu za spomenute katastarske općine.

Za implementaciju Projekta planiran je rok od 15 mjeseci, a sama realizacija podijeljena je u nekoliko faza. Tijekom protekla dva mjeseca zahtjevi građana u Posušju zaprimali su se ponedjeljkom i utorkom, dok će se dalje nastaviti zaprimati samo ponedjeljkom. Proces će se dalje odvijati prema službenoj dužnosti, što će značiti složeniju proceduru i dulje čekanje na izdavanje rješenja.

Inače, svi upisi u zemljišne knjige za katastarske općine koje su predmet uspostave i zamjene zemljišne knjige, a koji su dio „Projekta registracije nekretnina“ provodit će se bez naplate sudskih taksi.

Više detalja o svemu imat ćete priliku čuti u programu Radio Posušja ovoga tjedna kada ćemo u studiju ugostiti rukovoditeljicu Zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Širokom Brijegu Mariju Skoko.

radioposusje.ba/Foto: FV Penava

OGLASI

Loading