Select Page

Pročitajte kakve su plaće u FBiH, gdje se najviše zarađuje i s kojim zanimanjima

Pročitajte kakve su plaće u FBiH, gdje se najviše zarađuje i s kojim zanimanjima

Dok je osobama koje godinama čekaju na zavodima za zapošljavanje glavni cilj dobiti radnu knjižicu i početi primati plaću, oni koji je već imaju uglavnom muku muče kako preživjeti od plaće. No, visina plaće ovisi o mnogo čimbenika: od diplome, županije u kojoj se radi, pa i općine, a posebice od radnog mjesta na koje je radnik zaposlenik raspoređen, ali i drugih čimbenika, piše Večernji list.

Prosječna mjesečna zarada u Francuskoj u prošloj godini iznosila je 2474 eura. Naravno, o takvoj plaći radnici u BiH mogu samo sanjati jer oni toliko novca prime za pola godine. Od zemalja bivše Jugoslavije, najveća prosječna plaća je u Sloveniji i ona iznosi 1008 eura, što je dosta više u odnosu na druge zemlje regije. Nakon Slovenaca, najviše plaće u regiji primaju u Hrvatskoj čija prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosi 5679 kuna, ili 749 eura. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u ovoj godini kreće se oko 830 konvertibilnih maraka, ili 424 eura. Od zemalja regije na začelju su Srbija i Makedonija gdje su prosječne plaće nešto iznad 350 eura.

Plaća zavisi od mjesta u kojem živite, prije svega od županije. Kada gledamo Federaciju, najbolje stoji Sarajevska županija gdje je prosječna plaća prošle godine iznosila 1036 maraka, a najgore Srednjobosanska – tek 678 KM. Plaće se razlikuje od općine do općine. Rekorderi za prošlu godinu bili su zaposlenici u općini Centar Sarajevo koji su mjesečno primali 1230 maraka, dok su zaposlenici općine Domaljevac-Šamac morali preživjeti s 556 maraka. U Zapadnohercegovačkoj županiji, gdje je ukupna prosječna plaća bila 780 maraka, općina Ljubuški prednjači s 895 maraka, slijede Grude s 839 maraka, Široki Brijeg sa 719 maraka te općina Posušje sa 698 maraka. Fakulteti u našoj zemlji uskoro će u novu akademsku godinu primiti tisuće mladih koji bi željeli steći stručno zvanje. Prilikom odabira budućeg zanimanja, većina njih nije upoznata s plaćenošću pojedinih zanimanja, niti raspolažu podatkom koja su zanimanja deficitarna ili kojih zanimanja ima previše na bh. tržištu

U BiH najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet, pokazali su rezultati istraživanja plaća portala Posao.ba i Plata.ba.

Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2600 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1300 KM mjesečno. U isto vrijeme građevinski inženjer u prosjeku primi 980 KM, prometni inženjer 970 KM, a najmanje zarade inženjeri poljoprivrede 890 KM.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading