Select Page

Evo kako se kreću nove cijene goriva u Federaciji BiH

Evo kako se kreću nove cijene goriva u Federaciji BiH

Cijene nafte na svjetskom tržištu i prošlog tjedna su bile ispod 50 dolara po barelu, što je utjecalo na sniženje cijena goriva u maloprodaji na benzinskim pumpama u Federaciji BiH.

Cijene su od jučer niže na većini benzinskim pumpi.

Kako su nam kazali u Ministarstvu trgovine Federacije BiH, zahtjevi za promjenu cijena goriva u Ministartvo su stizali tijekom cijelog prošlog tjedna, tako da su na nekim pumpama cijene niže od petka, a na nekim od jučer, javlja Oslobođenje.

Dodali su da su distributeri cijenu snizili za pet feninga, tako da je trenutno srednja cijena goriva u FBiH 1,90 KM za litra dizela, 1,95 za benzin 95 oktana i više od dvije marke za benzin BMB98.

Podsjetimo, prije ovog pojetinjenja, cijene goriva snižene su prije 15- ak dana, u drugoj polovici kolovoza/augusta.

Kretanje cijena goriva u maloprodaji tijekom ove godine pratilo je kretanje cijene nafte na svjetskom tržištu. Cijene goriva ispod dvije marke u Federaciji BiH imali smo posljednji put u siječnju/januaru ove godine, kada je cijena nafta bila na najnižem nivou u 12 mjeseci, odnosno kada se kretala između 40 i 50 dolara za barel.

Takve cijene, pet feninga više ili manje, zadržane su do kraja ožujka/marta kada je cijena nafte, nakon slabog rasta, ponovo pala ispod 50 dolara, da bi nakon toga uslijedio rast cijene na svjetskom tržištu te je sredinom lipnja/juna cijena barela prešla 60 dolara. U to vrijeme rasle su i cijene naftnih derivata u maloprodaji u Federaciji BiH. Nakon toga opet je uslijedio dvomjesečni pad cijene nafte na svjetskom tržištu, koja je u zadnjem tjednu kolovoza/augusta zabilježila višegodišnji minimum spustivši se ispod 40 dolara za barel.

OGLASI

Loading