Select Page

Prodaja cigareta u samo godinu dana smanjena za gotovo 35 milijuna kutija

Prodaja cigareta u samo godinu dana smanjena za gotovo 35 milijuna kutija

Za razliku od nekih drugih, prihodi od trošarina na duhan i duhanske prerađevine u prošloj su godini zabilježili pad od oko četiri milijuna konvertibilnih maraka u odnosu na prethodnu godinu, piše Večernji list BiH. To se dogodilo unatoč dodatnom povećanju iznosa posebne trošarine na cigarete za 0,15 KM u cilju harmonizacije trošarinske politike BiH s politikom trošarina na cigarete u EU.

Trošarine, cijene…

Posebna trošarina povećana je s 1,05 KM na 1,20 KM za pakiranje od 20 komada u 2016. godini, dok je minimalna trošarina iznosila 2,23 KM za pakiranje cigareta od 20 komada. Odlukom je definirano da se na duhan za pušenje plaćalo trošarinu u iznosu od 89,20 maraka po kilogramu. Zanimljivo je da službeni podaci otkrivaju kako prihodi od trošarina na uvozni duhan i duhanske prerađevine bilježe rast od približno 22 milijuna maraka, dok trošarina na domaći duhan i cigarete bilježi pad od čak 26 milijuna maraka. Kontinuirano povećanje posebne trošarine rezultiralo je porastom cijena cigareta koje su i u 2016. godini utjecale na nastavak trenda pada potrošnje i domaćih i uvoznih cigareta mjerene brojem izdanih trošarinskih markica.

Drugim riječima, količine cigareta i duhana koji prolaze kroz legalno tržište Bosne i Hercegovine znatno su manje nego prethodnih godina. Tako je broj trošarinskih markica za domaće cigarete prošle godine bio za više od 18 milijuna manji nego 2015. godine. S druge strane, broj izdanih markica za domaći duhan za pušenje neznatno je povećan u odnosu na godinu ranije. Unatoč rastu prihoda, slični podaci o padu potrošnje registrirani su i kod uvoznih cigareta, barem onih koje legalno ulaze na naše tržište. Za više od 16,5 milijuna smanjen je broj izdanih trošarinskih markica za uvozne cigarete u prošloj godini. Uvozni duhan za pušenje, promatrano po izdanim trošarinskim markicama, bilježi određeni rast, ali su količine ipak znatno manje nego one uvezenih cigareta.

Ilegalna prodaja

Očito je kako postoje samo dva moguća razloga za ovakav pad potrošnje cigareta, kako domaćih tako i uvoznih. Jedan je smanjenje broja pušača i općenito potrošnje duhanskih prerađevina. Drugi, mnogo vjerojatniji razlog je povećana potrošnja cigareta koje se prodaju na “crnom tržištu”. Samo u jednoj akciji agencija za provedbu zakona, provedenoj u veljači prošle godine pod nazivom “Lištica”, oduzeti su duhan i duhanske prerađevine u vrijednosti od gotovo 1,4 milijuna KM. I to je tek jedna u nizu akcija kojima se pokušalo zaustaviti krijumčarenje cigareta.

ABCPORTAL-INFO

OGLASI

Loading