Select Page

PROGNOZA: Meteorolozi otkrivaju kakvo nas vrijeme čeka za blagdane

PROGNOZA: Meteorolozi otkrivaju kakvo nas vrijeme čeka za blagdane

Prognoze za blagdanski tjedan nisu još dovoljno pouzdane po danima, ali se s relativno velikom vjerojatnosti može prognozirati da će i u tom tjednu biti relativno toplo na našim prostorima. 

Prošlodnevne najave iznadprosječne topline i južine potvrđuju se iz dana u dan, pri čemu za ovaj tjedna gotovo i nema nekih znatnih promjena – na Jadranu i područjima uz njega bit će oblačnije, kišovitije, vjetrovitije, a u sjevernijim krajevima stabilnije, uz mjestimičnu jutarnju maglu, kaže o prognozi za Hrvatsku Zoran Vakula za HRT. A slična prognoza se očekuje i za BiH. 

Osim temperature zraka koja će biti oko rekordne za ovo doba godine, i mogla bi nekima prouzročiti zdravstvene tegobe, te neobične pojave u biljnom i životinjskom svijetu, i biometeorološke će prilike biti prilično nepovoljne, a bit će i ograničenja u prometu na Jadranu zbog jakog, gdjekad i olujnog juga.

Vjerojatnost mnogima željenog snijega i ‘bijelog Božića’ je vrlo mala. Čak i u gorju.

– Kao što smo i najavili, cijeli ovaj tjedan bit će u znaku južine, što je i razlog da je tijekom njega izostala magla, dok je temperatura zraka porasla. I do kraja tjedna ostat će iznadprosječne temperature, koje će ipak pred kraj tjedna biti nešto niže nego posljednjih dana, ali i dalje iznad prosjeka. Bit će između 10 i 15 stupnjeva – kazao je meteorolog i voditelj vremenske prognoze RTL-a Nikola Vikić Topić. 

– U ponedjeljak, utorak i srijedu, na Badnjak i Božić, vjerojatno će biti suho. I tad ostaje iznadprosječno toplo. Dnevne će temperature na kopnu biti oko 10, a na moru oko 15 Celzijevih stupnjeva. No, od ponedjeljka se ponovno vraćaju hladna jutra. Ona će obilježiti i utorak i srijedu. Jutrima bi na kopnu moglo biti oko nule ili do minus dva stupnja. Štefanje je daleko, pa se ne može precizno reći što nas tada očekuje, no nazire se da bi tog četvrtka moglo biti promjenjivije vrijeme, što znači neku kišicu. Sve to znači da za Badnjak i Božić neće biti ni govora o snijegu, a vrlo vjerojatno ni o kiši. Štoviše, u ta prva tri dana idućeg tjedna imat ćemo sunčanih razdoblja. Znači, neće biti bijelog, nego zelenog i sunčanog Božića. Ima jedna pučka poslovica koja kaže: “Bijel Božić, zelen Uskrs. Zelen Božić, bijel Uskrs – otkrio je Vikić-Topić kakav će biti Božić, prenosi 24sata.hr. 

A što se tiče Nove godine, tjedan od 30. prosinca do 5. siječnja, na prognostičkim kartama također izgleda toplije od prosjeka. Imat ćemo iznadprosječne temperature, ali manje nego što su to sad. Ukratko, na Staru i Novu godinu neće biti izražene hladnoće, a za oborine još uvijek ne mogu ništa reći, prerano je – osvrnuo se RTL-ov meteorolog i na novogodišnji tjedan. 

Vecernji.ba

OGLASI

Loading